~ AMT-130 on edelleen yleisesti ottaen hyvin siedetty molemmissa annoskohorteissa ~

~ AMT-130:lla hoidetuilla potilailla toimintakyky säilyy lähtötilanteeseen verrattuna ja he saavat kliinisiä hyötyjä suhteessa taudin luonnolliseen kulkuun ~

~ Neurofilamentin kevytketju (NfL) aivo-selkäydinnesteessä (CSF) oli lähtötason alapuolella 24 kuukauden kohdalla potilailla, joita hoidettiin matalalla AMT-130-annoksella, ja se laski kohti lähtötasoa 12 kuukauden kohdalla potilailla, joita hoidettiin korkealla AMT-130-annoksella ~

~ CSF:n mHTT:n suppressio matala-annoksisessa kohortissa tukee AMT-130:n kohdehenkilön sitoutumista; suurempaa vaihtelua havaittiin korkean annoksen kohortissa ~

~ Lupaavat tiedot tukevat AMT-130:n kliinisen kehityksen jatkamista ja sääntelyvuorovaikutusten tavoittelua myöhäisen vaiheen kehitystyön käsittelemiseksi ~

~ Sijoittajille suunnattu puhelinkonferenssi ja verkkolähetys tänään klo 8:30 ET ~

LEXINGTON, Massachusetts ja AMSTERDAM, 21. kesäkuuta 2023 (GLOBE NEWSWIRE) - - uniQure N.V. (NASDAQ: QURE), johtava geeniterapiayhtiö, joka kehittää mullistavia hoitomuotoja potilaille, joilla on vakavia lääketieteellisiä tarpeita, ilmoitti tänään lupaavia väliaikatietoja, mukaan lukien jopa 24 kuukauden seuranta, 26 potilaasta, jotka ovat mukana meneillään olevassa Yhdysvalloissa meneillään olevassa vaiheen I/II kliinisessä tutkimuksessa AMT-130:llä Huntingtonin taudin hoidossa.

"Olemme erittäin tyytyväisiä Yhdysvaltalaisen vaiheen I/II kliinisen tutkimuksemme välianalyysin tuloksiin AMT-130:n, Huntingtonin taudin kertaluonteisesti annosteltavan tutkivan geenihoidon, osalta", totesi Ricardo Dolmetsch, Ph.D., uniQuren tutkimus- ja kehitysjohtaja.. "AMT-130 on edelleen yleisesti ottaen hyvin siedetty ja sen turvallisuusprofiili on hallittavissa molemmilla annoksilla. Tärkeää on, että molemmilla annoksilla on alustavaa näyttöä kliinisistä ja toiminnallisista hyödyistä, mukaan lukien suotuisat kehityssuunnat motorisessa kokonaispistemäärässä, kokonaistoimintakyvyssä ja yhdistetyssä Huntingtonin taudin luokitusasteikossa verrattuna luonnolliseen kehitykseen. Aiomme toimia yhteistyössä sääntelyviranomaisten kanssa tämän lupaavan kliinisen ohjelman edistämiseksi, kun keräämme lisää tietoja näistä potilaista ja eurooppalaisesta tutkimuksestamme."   

"Tämänpäiväinen rohkaiseva väliaikainen päivitys osoittaa varhaisia merkkejä AMT-130:n mahdollisesta kliinisestä hyödystä ja tukee neurofilamentin kevytketjun kehityssuuntauksia. Se on keskeinen hermovaurion merkkiaine, joka on osoittautunut hyödylliseksi useissa hermoston rappeutumissairauksissa", totesi tohtori Sarah Tabrizi, kliinisen neurologian professori, Lontoon University College Londonin (UCL) Huntingtonin tautikeskuksen johtaja ja UCL:n hermoston rappeutumissairauksien osaston yhteinen johtaja. "Pienestä potilasmäärästä huolimatta olen rohkaistunut nähdessäni, että AMT-130:n kummalla tahansa annoksella hoidettujen potilaiden toimintakyky näyttää suurelta osin säilyneen ja että heidän taudin luonnollinen kulku on suotuisa jopa 24 kuukauden kuluttua. Nämä välitulokset antavat varhaisia toiveita potilaille, jotka kärsivät tästä tuhoisasta taudista, ja odotan innolla uusia kliinisiä päivityksiä ja AMT-130:n jatkotutkimuksia mahdollisesti tärkeänä hoitovaihtoehtona Huntingtonin tautia sairastaville potilaille."

Yhteenveto AMT-130:n vaiheen I/II tutkimustuloksista Yhdysvalloissa Huntingtonin taudin hoidossa.

AMT-130:n kliiniseen vaiheen I/II monikeskustutkimukseen Yhdysvalloissa on osallistunut yhteensä 26 potilasta, joilla on varhaisessa vaiheessa ilmenevä Huntingtonin tauti, mukaan lukien 10 potilaan pienen annoksen kohortti (6 hoidettua, 4 kontrollia) ja 16 potilaan suuren annoksen kohortti (10 hoidettua, 6 kontrollia). Potilaat satunnaistettiin AMT-130-hoitoon tai imitaatioleikkaukseen (näennäisleikkaus). Tutkimus koostuu sokkoutetusta 12 kuukauden ydintutkimusjaksosta, jota seuraa hoitoa saaneiden potilaiden sokkouttamaton viiden vuoden pitkäaikaisseuranta. Tähän mennessä neljä kuudesta suuren annoksen kohortin kontrollipotilaasta on siirtynyt hoitoon. Seuraavassa yhteenvedossa ei ole mukana teho- ja biomarkkeritietoja siirtopotilaista.

Turvallisuus ja siedettävyys

AMT-130 oli yleisesti ottaen hyvin siedetty, ja sen turvallisuusprofiili oli hallittavissa potilailla, joita hoidettiin pienemmällä annoksella 6 × 10 mg:n annoksella.12 vektorigenomit ja suurempi annos 6×1013 vektorigenomit. Hoitoryhmien yleisimmät haittavaikutukset liittyivät kirurgiseen toimenpiteeseen. Yksikään hoidon yhteydessä ilmennyt haittatapahtuma (TEAE) ei johtanut potilaan seurannan keskeyttämiseen.

Kuten aiemmin on raportoitu, pienen annoksen kohortissa oli kaksi AMT-130:een liittymätöntä vakavaa haittatapahtumaa (leikkauksen jälkeinen delirium ja merkittävä masennus), suuren annoksen kohortissa yksi vakava haittatapahtuma (selkäkipu) ja kontrolliryhmässä yksi vakava haittatapahtuma (syvä laskimotromboosi). Lisäksi suurten annosten kohortissa oli kaksi epäiltyä odottamatonta vakavaa haittatapahtumaa (vaikea päänsärky, keskushermostotulehdus). Kaikki tapahtumat ovat korjaantuneet.  

Kaikki neljä crossover-potilasta (3 suurta annosta, 1 pieni annos) saivat lyhyen immunosuppressiohoidon samanaikaisesti AMT-130:n antamisen kanssa. Väliaikaisen data-analyysin tarkastelun jälkeen Yhdysvaltojen vaiheen I/II kliinisen tutkimuksen tietojen turvallisuuden seurantalautakunta (DSMB) totesi, ettei kummassakaan annoksessa ole turvallisuusongelmia, ja suositteli AMT-130:n kliinisen kehittämisen jatkamista.

Tutkittavat tehokkuustiedot

Kunkin annoskohortin hoidettujen potilaiden kliinisiä ja toiminnallisia mittauksia verrattiin lähtötilanteen mittauksiin, kontrollipotilaisiin (12 kuukauteen asti) ja luonnollisen historian kohorttiin. UniQure kehitti luonnollisen historian kohortin yhteistyössä Cure Huntington's Disease Initiative (CHDI) -järjestön kanssa käyttäen TRACK-HD-luonnonhistoriatutkimusta, jossa tutkittiin varhaisessa vaiheessa Huntingtonin tautia sairastavia potilaita. Kohorttiin kuuluu 31 potilasta, jotka täyttivät uniQuren kliinisen tutkimuksen sisäänottokriteerit CAG:n pituuden, iän, kokonaistoimintakyvyn, diagnostisen luokittelutason ja striatumin vähimmäistilavuuden osalta.

 • Varhaiset kliiniset tiedot osoittavat suuntauksia, jotka ovat yhdenmukaisia AMT-130:n mahdollisen kliinisen hyödyn kanssa molemmilla AMT-130-annoksilla.  
 • Lähtötilanteen mittauksiin verrattuna kliininen toimintakyky säilyi yleensä 24 kuukauden kuluttua pienen annoksen kohortin potilailla ja 12 kuukauden kuluttua suuren annoksen kohortin potilailla.
 • Luonnolliseen kehitykseen verrattuna molempien annoskohorttien potilaat osoittivat hyötyvänsä motorisesta kokonaispistemäärästä, kokonaistoimintakyvystä ja yhdistetystä Unified Huntingtonin taudin arviointiasteikosta.
  • Motorinen kokonaispistemäärä (TMS): Pieniannoksisilla potilailla TMS-arvot paranivat keskimäärin 1,8 pistettä 24 kuukauden kuluttua verrattuna luonnolliseen kehitykseen, ja suuriannoksisilla potilailla TMS-arvot paranivat keskimäärin 2,7 pistettä 12 kuukauden kuluttua.  
  • Kokonaistoimintakyky (TFC): Pieniannoksisilla potilailla TFC parani keskimäärin 0,8 pistettä 24 kuukauden kuluttua verrattuna luonnolliseen kehitykseen, ja suuriannoksisilla potilailla TFC parani keskimäärin 0,5 pistettä 12 kuukauden kuluttua.  
  • Yhdistetty yhdistetty Huntingtonin taudin arviointiasteikko (cUHDRS).: Pieniannoksisilla potilailla cUHDRS-arvo parani keskimäärin 0,9 pistettä 24 kuukauden kuluttua verrattuna luonnolliseen kehitykseen, ja suuriannoksisilla potilailla cUHDRS-arvo parani keskimäärin 1,0 pistettä 12 kuukauden kuluttua.   
 • Kontrolliryhmän potilaiden motorinen kokonaispistemäärä heikkeni 12 kuukauden kuluttua lähtötilanteeseen ja luonnolliseen kehitykseen verrattuna. TFC ja cUHDRS säilyivät kontrollipotilailla 12 kuukauden kohdalla.
Motorisen kokonaispistemäärän muutos

Biomarkkerit

Neurofilamentin kevytketju (NfL)   

 • Odotetusti ja kuten aiemmin on raportoitu, AMT-130:lla hoidetuilla potilailla esiintyi toimenpiteeseen liittyvää ohimenevää aivoselkäydinnesteen NfL:n nousua, joka oli suurimmillaan noin kuukauden kuluttua annostelusta. Nämä ohimenevät nousut eivät olleet annosriippuvaisia, ja kaikilla potilailla CSF NfL laski myöhemmin.
 • Keskimääräinen CSF NfL oli matala-annoksisen kohortin potilaiden kohdalla 12,9% alle lähtötason, kun taas luonnollisessa taudinkulussa kasvu oli ennustettu 22,9%, ja neljällä viidestä matala-annoksisesta potilaasta CSF NfL oli alle lähtötason.
 • CSF:n NfL-pitoisuudet vaihtelivat enemmän 12 kuukauden aikana, ja keskimääräinen nousu oli 51,5% lähtötilanteeseen verrattuna. Neljällä kahdeksasta suuren annoksen saaneesta potilaasta, joiden seuranta-aika oli vähintään 12 kuukautta, NfL-tasot olivat lähtötason alapuolella. Kahdella 18 kuukautta seurannassa olleella suuren annoksen saaneella potilaalla aivoverenkierron NfL:n lasku jatkui ja oli 27,4% lähtötasoa korkeampi.
 • Kontrolliryhmässä keskimääräinen CSF NfL oli suhteellisen vakaa ja oli 6,83% alle lähtötason 12 kuukauden kuluttua.
Neurofilamentin kevytketjun (Nfl) prosentuaalinen muutos lähtötasosta aivo-selkäydinnesteessä (CSF).

Mutantti Huntingtin-proteiini (mHTT)

 • Pieniannoksisen kohortin CSF mHTT pysyi lähtötason alapuolella, ja keskimääräinen vähennys oli 8,1% 24 kuukauden kohdalla. Suuria annoksia saaneiden kohortin CSF mHTT oli huomattavasti vaihtelevampi, ja keskimääräinen nousu oli 39,7% lähtötasosta 12 kuukauden kohdalla verrattuna 4,7%:n nousuun kontrolliryhmässä. Kolmella yhdeksästä arvioitavissa olleesta potilasta suurten annosten kohortissa CSF:n mHTT-arvo laski lähtötason alapuolelle viimeisessä mittauksessa.

Aivojen kokonaistilavuus

 • Aivojen keskimääräinen kokonaistilavuus väheni 12 kuukauden kohdalla kontrolliryhmässä 0,74%, pienellä annoksella 1,02% ja suurella annoksella 1,23%, eivätkä ne eronneet merkitsevästi toisistaan tai luonnollisesta taudinkulusta.

Seuraavat vaiheet

Väliaikaisen analyysin lupaavien tietojen perusteella uniQure jatkaa AMT-130:n kliinistä kehittämistä ja aikoo toteuttaa seuraavat seuraavat vaiheet:

 • Vuoden 2023 kolmannen vuosineljänneksen alussa uniQure odottaa saavansa päätökseen potilasrekisteröinnin eurooppalaisen kliinisen tutkimuksen suuren annoksen kohorttiin.
 • Vuoden 2023 jälkipuoliskolla uniQure odottaa aloittavansa kolmannen kohortin meneillään olevaan kliiniseen tutkimukseen Yhdysvalloissa, jossa tutkitaan edelleen molempia annoksia yhdessä perioperatiivisen immunosuppression kanssa ja keskitytään arvioimaan lähitulevaisuuden turvallisuutta. Kolmanteen kohorttiin otetaan enintään 10 potilasta, jotka kaikki saavat AMT-130:n käyttäen nykyistä, vakiintunutta stereotaktista neurokirurgista toimitusmenetelmää.
 • Vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä uniQure odottaa esittelevänsä uusia kliinisiä tietoja AMT-130:n vaiheen I/II tutkimuksista, mukaan lukien lisäseurantatietoja hoidetuista potilaista Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa ja 12 kuukauden seurantatietoja matala-annoksisista potilaista EU:ssa tehdyssä tutkimuksessa.
 • Vuoden 2024 ensimmäiseen vuosineljännekseen mennessä uniQure aikoo järjestää viranomaisneuvotteluja, joissa keskustellaan Yhdysvaltojen ja EU:n tutkimuksista saaduista tiedoista ja AMT-130:n kliinisen kehittämisen etenemisestä.

Sijoittajille suunnattu puhelinkonferenssi ja webcast-tiedotteet

uniQuren johto järjestää tänään keskiviikkona 21. kesäkuuta 2023 klo 8.30 ET sijoittajille suunnatun puhelinkonferenssin ja verkkolähetyksen. Tilaisuus lähetetään verkkolähetyksenä uniQuren verkkosivuston Events & Presentations -osiossa osoitteessa osoitteessa https://www.uniqure.com/investors-media/events-presentations ja tapahtuman jälkeen uusinta arkistoidaan 90 päivän ajaksi. Puhelimitse osallistuvien osapuolten on rekisteröidyttävä osoitteessa tämä online-lomake. Kun kaikki puhelimitse osallistujat ovat rekisteröityneet, he saavat automaattisesti luodun sähköpostiviestin, joka sisältää linkin valintanumeroon sekä henkilökohtaisen PIN-numeron, jolla he voivat osallistua tapahtumaan puhelimitse. Jos osallistut puhelinkonferenssiin, soita 15 minuuttia ennen alkamisaikaa.

Tietoa AMT-130:n kliinisestä vaiheen I/II ohjelmasta

Yhdysvaltalaisessa vaiheen I/II kliinisessä tutkimuksessa, joka koskee AMT-130:n käyttöä Huntingtonin taudin hoidossa, tutkitaan turvallisuutta, siedettävyyttä ja tehoa yhteensä 26 potilaalla, joilla on varhaisessa vaiheessa ilmenevä Huntingtonin tauti ja jotka on jaettu 10 potilaan matala-annoksiseen kohorttiin, jota seuraa 16 potilaan korkeaannoksinen kohortti; potilaat satunnaistetaan hoitoon AMT-130:lla tai jäljitelmäkirurgiaan (näennäisleikkaukseen). Monikeskustutkimus koostuu sokkoutetusta 12 kuukauden ydintutkimusjaksosta, jota seuraa sokkouttamaton pitkän aikavälin seuranta viiden vuoden ajan. Kliiniseen tutkimukseen satunnaistettiin yhteensä 16 potilasta, jotka saivat AMT-130:n kerta-annoksen magneettikuvausohjatun, konvektiovoimaisen stereotaktisen neurokirurgisen annostelun kautta suoraan striatumiin (caudate ja putamen). Korkean annoksen kohorttiin kuului lisäksi neljä kontrollipotilasta, jotka siirtyivät hoitoon. Lisätietoja on saatavilla osoitteessa www.clinicaltrials.gov (NCT04120493).

Eurooppalaiseen, avoimeen vaiheen Ib/II tutkimukseen AMT-130:lla otetaan 15 potilasta, joilla on varhaisessa vaiheessa ilmenevä Huntingtonin tauti, kahteen annoskohorttiin. Kuuden potilaan pienen annoksen kohortti on jo saatu päätökseen, ja jäljellä olevan suuren annoksen kohortin odotetaan saavan tutkimuksen päätökseen vuoden 2023 puolivälissä. Yhdessä yhdysvaltalaistutkimuksen kanssa eurooppalaisen tutkimuksen tarkoituksena on selvittää turvallisuus, konseptin osoittaminen ja AMT-130:n optimaalinen annos, jotta sitä voidaan käyttää vaiheen III kehitystyössä tai varmistavassa tutkimuksessa, jos nopeutettu rekisteröinti on mahdollista. 

AMT-130 on uniQuren ensimmäinen kliininen ohjelma, joka keskittyy keskushermostoon (CNS) ja sisältää uniQuren patentoiman miQUREn® foorumi.

Huntingtonin taudista

Huntingtonin tauti on harvinainen, perinnöllinen hermoston rappeutumissairaus, joka johtaa motorisiin oireisiin, kuten korea, sekä käyttäytymishäiriöihin ja kognitiivisiin häiriöihin, jotka johtavat asteittaiseen fyysiseen ja psyykkiseen rappeutumiseen. Tauti on autosomaalinen dominantti sairaus, jossa tautia aiheuttava CAG-kertaus laajenee Huntingtin-geenin ensimmäisessä eksonissa, mikä johtaa epänormaalin proteiinin tuotantoon ja aggregaatioon aivoissa. Vaikka Huntingtonin taudin etiologia on selvä, tällä hetkellä ei ole hyväksyttyjä hoitomuotoja, joilla taudin puhkeamista voitaisiin viivästyttää tai taudin etenemistä hidastaa.

Tietoja uniQuresta

uniQure lunastaa geeniterapian lupauksen - yksittäiset hoidot, joilla on mahdollisesti parantavia tuloksia. uniQuren hemofilia B:n geenihoidon äskettäinen hyväksyntä - historiallinen saavutus, joka perustuu yli kymmenen vuoden tutkimus- ja kliiniseen kehitystyöhön - on merkittävä virstanpylväs genomilääketieteen alalla ja tuo mukanaan uuden hoitomuodon hemofiliaa sairastaville potilaille. uniQure hyödyntää nyt modulaarista ja validoitua teknologia-alustaansa, jotta se voi viedä eteenpäin putki patentoituja geeniterapioita Huntingtonin tautia, refraktorista ohimolohkoepilepsiaa, ALS:ää, Fabryn tautia ja muita vakavia sairauksia sairastavien potilaiden hoitoon. www.uniQure.com

uniQuren tulevaisuutta koskevat lausumat

Tämä lehdistötiedote sisältää vuoden 1933 arvopaperilain (Securities Act of 1933, muutoksineen) pykälän 27A ja vuoden 1934 arvopaperipörssilain (Securities Exchange Act of 1934, muutoksineen) pykälän 21E tarkoittamia tulevaisuutta koskevia lausumia. Kaikki muut kuin historiallisia tosiseikkoja koskevat lausumat ovat tulevaisuutta koskevia lausumia, jotka usein ilmaistaan sellaisilla termeillä kuin "ennakoida", "uskoa", "voisi", "vahvistaa", "arvioida", "odottaa", "tavoite", "aikomus", "odottaa", "voi", "suunnitelma", "mahdollinen", "ennustaa", "projekti", "pyrkiä", "pitäisi", "tulee", "tekisi", "olisi" ja muilla samankaltaisilla termeillä sekä näiden termien kielteisillä ilmauksilla. Tulevaisuutta koskevat lausumat perustuvat johdon uskomuksiin ja oletuksiin sekä johdon käytettävissä oleviin tietoihin ainoastaan tämän lehdistötiedotteen päivämääränä. Näihin tulevaisuutta koskeviin lausumiin kuuluvat muun muassa AMT-130:n mahdolliset kliiniset ja toiminnalliset vaikutukset, mukaan lukien tärkeä hoitovaihtoehto Huntingtonin tautia sairastaville potilaille, AMT-130:n eurooppalaisen, avoimen vaiheen Ib/II tutkimuksen odotettu loppuunsaattaminen ja kolmannen kohortin aloittaminen meneillään olevaan yhdysvaltalaiseen vaiheen I/II tutkimukseen. uniQuren todelliset tulokset voivat poiketa olennaisesti näissä tulevaisuutta koskevissa lausumissa ennakoiduista tuloksista monista syistä, mukaan lukien Huntingtonin tautia koskevan kliinisen tutkimuksen toteuttamiseen liittyvät riskit, taloudellisten ja geopoliittisten tapahtumien vaikutus uniQureen ja laajemmin talouteen ja terveydenhuoltojärjestelmään, uniQuren kliiniseen kehitystoimintaan, kliinisiin tuloksiin, yhteistyöjärjestelyihin, viranomaisvalvontaan, tuotteiden kaupallistamiseen ja immateriaalioikeusvaateisiin sekä riskit, epävarmuustekijät ja muut tekijät, jotka on kuvattu kohdassa otsikon "Riskitekijät" alla uniQuren säännöllisissä arvopaperihakemuksissa, mukaan lukien sen vuosikertomus lomakkeella 10-K, joka on jätetty SEC:lle 27. helmikuuta 2023, ja sen neljännesvuosiraportti lomakkeella 10-Q, joka on jätetty SEC:lle 9. toukokuuta 2023. Näiden riskien, epävarmuustekijöiden ja muiden tekijöiden vuoksi sinun ei tulisi luottaa kohtuuttomasti näihin tulevaisuutta koskeviin lausumiin, eikä uniQure ota mitään velvollisuutta päivittää näitä tulevaisuutta koskevia lausumia, vaikka uutta tietoa tulisi saataville tulevaisuudessa.

uniQure Yhteystiedot:

SIJOITTAJILLE:    MEDIALLE:
     
Maria E. Cantor
Suoraan: 339-970-7536
Matkapuhelin: 617-680-9452
m.cantor@uniQure.com
 Chiara Russo
Suoraan: 617-306-9137
Matkapuhelin: 617-306-9137
c.russo@uniQure.com
 Tom Malone
Suoraan: 339-970-7558
Matkapuhelin: 339-223-8541
t.malone@uniQure.com

Tähän ilmoitukseen liittyvät kuvat ovat saatavilla osoitteessa
https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/b4b22dda-4970-4ea5-bf8e-07bfb2b1faca
https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/e8da9727-930c-46a5-8f09-5b1df481db08


0 kommenttia

Vastaa

Avatarin haltija

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish