~ AMT-130:lla hoidetuilla potilailla on edelleen näyttöä neurologisen toiminnan säilymisestä ja mahdollisista annosriippuvaisista kliinisistä hyödyistä suhteessa sisäänottokriteereihin sovitettuun luonnolliseen taudinkulkuun. taudin ~

~ Keskimääräinen CSF NfL osoittaa edelleen suotuisia suuntauksia, kun matala-annoksiset potilaat ovat 30 kuukauden kohdalla alle lähtötason ja korkea-annoksiset potilaat lähellä lähtötasoa 18 kuukauden kohdalla ~

~ AMT-130 on edelleen yleisesti ottaen hyvin siedetty molemmilla annoksilla ~

~ Tiedot tukevat AMT-130:n kliinisen kehityksen jatkamista ja sääntely-yhteyksien jatkamista, jotta voidaan keskustella mahdollisista strategioista jatkokehitystä varten ~

~ Sijoittajille suunnattu puhelinkonferenssi ja verkkolähetys tänään klo 8:30 ET ~

LEXINGTON, Massachusetts ja AMSTERDAM, 19. joulukuuta 2023 (GLOBE NEWSWIRE) - - uniQure N.V. (NASDAQ: QURE), johtava geeniterapiayhtiö, joka kehittää mullistavia hoitomuotoja potilaille, joilla on vakavia lääketieteellisiä tarpeita, julkisti tänään päivitettyjä väliaikatietoja, jotka sisältävät jopa 30 kuukauden seurannan 39:ltä potilaalta, jotka ovat osallistuneet meneillään oleviin Yhdysvalloissa ja Euroopassa käynnissä oleviin vaiheen I/II kliinisiin tutkimuksiin, jotka koskevat AMT-130:n käyttöä Huntingtonin taudin hoidossa.

"Käynnissä olevien AMT-130-tutkimusten kliiniset arviointitrendit näyttävät erittäin lupaavilta ja osoittavat edelleen taudin pysyvän vakaana Huntingtonin tautia sairastavilla potilailla, joita on hoidettu tällä kerta-annoksella, ja useita heistä on nyt seurattu yli kaksi vuotta", totesi Walid Abi-Saab, M.D., uniQuren lääketieteellinen johtaja.. "Olemme havainneet suotuisia suuntauksia motoristen taitojen, toiminnallisen riippumattomuuden ja yhdistelmäpisteiden arvioinnissa verrattuna luonnollisen historian kohorttiin, jossa ei ole samanaikaisia kriteerejä."  

"Olemme myös tyytyväisiä havaitessamme, että neuronien hajoamista ja taudin etenemistä mittaavan NfL:n pitoisuudet ovat edelleen laskeneet, ja matala-annoksiset potilaat olivat 30 kuukauden seurannassa lähtötason alapuolella ja suuriannoksiset potilaat lähellä lähtötasoa 18 kuukauden seurannassa", hän jatkoi. "Tärkeää on, että AMT-130 on edelleen yleisesti ottaen hyvin siedetty ja sen turvallisuusprofiili on hallittavissa sekä pienillä että suurilla annoksilla. Jatkamme näiden potilaiden seurantaa ja odotamme, että voimme aloittaa viranomaisvuorovaikutukset ensi vuonna."

"Näiden vaiheen I/II tutkimusten tulokset ovat edelleen hyvin rohkaisevia, sillä ne osoittavat positiivista suuntausta, mahdollisesti annoksesta riippuvaisia signaaleja useissa keskeisissä kliinisissä ja toiminnallisissa mittauksissa, ja lisäksi NfL:n väheneminen on jatkunut", totesi Edward Wild, Ph.D., FRCP, Lontoon University College Londonin (UCL) Queen Squaren neurologian instituutin neurologian professori, neurologian erikoislääkäri kansallisessa neurologian ja neurokirurgian sairaalassa ja UCL:n Huntingtonin tautikeskuksen apulaisjohtaja. "Vaikka muiden Huntingtonin taudin biomarkkereiden analysointiin ja tulkintaan liittyy tunnetusti vaikeuksia, nämä NfL:n tiedot ovat johdonmukaisia kliinisten tietojen kanssa, jotka viittaavat taudin mahdolliseen pysyvyyteen, ja ne tukevat AMT-130:n jatkokehitystä. Huntingtonin tautiyhteisö on joutunut odottamaan pitkään ja haastavasti tautia muokkaavia hoitovaihtoehtoja, ja suhtaudumme innokkaasti tähän mahdollisesti tärkeään edistysaskeliin tämän tuhoisan taudin kannalta."

Käynnissä olevat AMT-130:n vaiheen I/II tutkimukset Huntingtonin taudissa

Yhdysvalloissa käynnissä olevaan monikeskuksiseen, vaiheen I/II kliiniseen tutkimukseen AMT-130:lla on otettu mukaan yhteensä 26 potilasta, joilla on varhaisessa vaiheessa ilmenevä Huntingtonin tauti, mukaan lukien aluksi 10 potilaan pienen annoksen kohortti (6 hoidettua, 4 kontrolliryhmää), jonka seuranta-aika on enintään 30 kuukautta, ja sen jälkeen 16 potilaan suuren annoksen kohortti (10 hoidettua, 6 kontrolliryhmää), jonka seuranta-aika on enintään 18 kuukautta. Potilaat satunnaistettiin AMT-130-hoitoon tai imitaatioleikkaukseen (näennäisleikkaus). Yhdysvaltalaistutkimus koostuu sokkoutetusta 12 kuukauden ydintutkimusjaksosta, jota seuraa hoitoa saaneiden potilaiden sokkouttamaton viiden vuoden pitkäaikaisseuranta. Neljä kuudesta suuren annoksen kohorttiin kuuluneesta kontrollipotilaasta siirrettiin hoitoon, ja loput kaksi potilasta eivät täyttäneet tutkimuksen sisäänottokriteerejä.

Euroopassa ja Isossa-Britanniassa meneillään olevaan monikeskuksiseen, avoimeen, vaiheen I/II kliiniseen tutkimukseen AMT-130:llä osallistui yhteensä 13 potilasta, joilla oli samat Huntingtonin taudin varhaisen ilmenemisen kriteerit kuin yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa. Kuusi potilasta sai AMT-130-hoitoa alkuperäisessä pienen annoksen kohortissa ja seitsemän potilasta myöhemmässä suuren annoksen kohortissa.

Tässä tiedotteessa esitetyt yhdistetyt yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset tiedot on rajattu 30. syyskuuta 2023 mennessä, eivätkä ne sisällä teho- ja biomarkkeritietoja kontrollipotilaista, jotka siirtyivät hoitoon.

Päivitetyt väliaikaistiedot

Tutkittavat tehokkuustiedot

Kunkin annoskohortin hoidettujen potilaiden kliinisiä ja toiminnallisia mittauksia verrattiin lähtötilanteen mittauksiin sekä kontrollipotilaisiin (12 kuukauteen asti) ja luonnollisen historian kohorttiin, joka ei ollut yhtäaikainen kriteereiden mukaan. UniQure kehitti luonnollisen historian kohortin yhteistyössä Cure Huntington's Disease Initiative (CHDI) -järjestön kanssa käyttäen TRACK-HD-luonnonhistoriatutkimusta, jossa tutkittiin Huntingtonin taudin varhaisvaiheen potilaita. Kohorttiin kuuluu 31 potilasta, jotka täyttivät uniQuren kliinisen tutkimuksen sisäänottokriteerit, jotka koskivat kokonaistoimintakykyä, diagnostista luokittelutasoa ja striatumin vähimmäistilavuutta.

 • Päivitetyt kliiniset tiedot 30 kuukauden ajalta pienen annoksen kohortin osalta ja 18 kuukauden ajalta suuren annoksen kohortin osalta osoittavat jatkuvaa näyttöä mahdollisesta annosriippuvaisesta kliinisestä hyödystä suhteessa luonnolliseen taudinkulkuun, joka ei ole yhtenevä kriteereihin sovitettu.
 • Suurta annosta saaneiden potilaiden neurologinen toiminta cUHDRS:llä ja sen yksittäisillä osatekijöillä mitattuna säilyi tai parani 18 kuukauden kuluttua hoitoa edeltäviin lähtötasomittauksiin verrattuna.
 • Matalaa annosta saaneiden potilaiden neurologinen toimintakyky, mitattuna motorisella kokonaispistemäärällä (TMS) ja kokonaistoimintakyvyllä (TFC), säilyi 30 kuukauden kuluttua hoitoa edeltäviin lähtötasomittauksiin verrattuna.
 • Kun AMT-130:n tuloksia verrattiin luonnollisen historian kohortin odotettuun heikkenemisnopeuteen, cUHDRS-, TFC- ja TMS-arvot kehittyivät suotuisasti.
  • yhdistetty yhdistetty Huntingtonin taudin arviointiasteikko (cUHDRS).: AMT-130:n cUHDRS-arvoissa havaittiin 0,39 pisteen ero 30 kuukauden kohdalla ja 1,24 pisteen ero 18 kuukauden kohdalla pienellä ja suurella annoksella (lähtöarvot: 14,1 pienellä annoksella ja 14,9 suurella annoksella).
  • Kokonaistoimintakyky (TFC): AMT-130:n TFC:n suotuisa ero oli 0,95 pistettä 30 kuukauden kohdalla pienellä annoksella ja 0,49 pistettä 18 kuukauden kohdalla suurella annoksella (lähtöarvot: 11,9 pienellä annoksella ja 12,2 suurella annoksella).
  • Motorinen kokonaispistemäärä (TMS): AMT-130:n TMS:n suotuisa ero oli 2,80 pistettä 30 kuukauden kohdalla pienellä annoksella ja 1,70 pistettä suurella annoksella 18 kuukauden kohdalla (lähtöarvot: 13,3 pienellä annoksella ja 12,1 suurella annoksella).

Biomarkkerit ja tilavuuskuvantamistiedot

 • Neurofilamentin kevytketju (NfL): Keskimääräinen CSF NfL pysyi matala-annoksisen kohortin osalta lähtötason alapuolella kuukauden 30 ajan ja oli 6,6% lähtötason alapuolella. Korkean annoksen kohortin keskimääräinen CSF NfL laski edelleen ja oli lähellä lähtötasoa kuukaudessa 18. Nämä tiedot viittaavat neurodegeneraation vähenemiseen verrattuna luonnollisen historian tietojen perusteella odotettuun CSF NfL:n nousuun lähtötasosta. Odotetusti kaikilla AMT-130-hoitoa saaneilla potilailla esiintyi kirurgiseen toimenpiteeseen liittyvää aivoselkäydinnesteen NfL:n ohimenevää nousua, joka oli suurimmillaan noin kuukauden kuluttua toimenpiteestä ja laski sen jälkeen. Nämä ohimenevät lisäykset eivät olleet annosriippuvaisia.
 • Mutantti Huntingtin-proteiini (mHTT): Koska AMT-130 annostellaan suoraan syvälle aivoihin, mHTT:n farmakodynamiikan aivoselkäydinnesteessä ei uskota edustavan mHTT:n farmakodynamiikkaa kohteena olevilla aivoalueilla. Keskimääräiset muutokset aivoselkäydinnäytteistä mitatuissa mHTT-pitoisuuksissa lähtötilanteeseen verrattuna ovat edelleen vaihtelevia, ja niihin vaikuttavat lähtötilanteen pitoisuudet, jotka ovat lähellä tai alle määrityksen alarajan.
 • Aivojen kokonaistilavuus: AMT-130:lla hoidettujen potilaiden aivojen kokonaistilavuudessa havaittiin muutoksia kirurgisen toimenpiteen jälkeen, ja ne olivat luonnollista kehitystä pienemmät. Tilavuusmuutokset eivät näytä olevan kliinisesti merkityksellisiä tai liittyvän pitkittyneeseen neurodegeneraation lisääntymiseen NfL:llä mitattuna.

Turvallisuus ja siedettävyys

AMT-130 oli yleisesti ottaen hyvin siedetty, ja sen turvallisuusprofiili oli hallittavissa sekä pienemmällä annoksella 6 × 10 mg:n annoksella että 6 × 10 mg:n annoksella.12 vektorigenomit ja suurempi annos 6×1013 vektorigenomit. Hoitoryhmien yleisimmät haittavaikutukset liittyivät kirurgiseen toimenpiteeseen.

Pieniannoksisessa kohortissa ilmeni neljä AMT-130:een liittymätöntä vakavaa haittatapahtumaa (leikkauksen jälkeinen delirium, merkittävä masennus, itsemurha-ajatukset ja epistaxis), suuriannoksisessa kohortissa ilmeni kuusi asiaan liittymätöntä vakavaa haittatapahtumaa (selkäkipu, hypotermia, toimenpiteenjälkeinen hematooma, lannerangan punktion jälkeinen oireyhtymä (n=2), keuhkoembolia) ja kontrolliryhmässä ilmeni yksi vakavaa haittatapahtumaa (syvä laskimotromboosi). Lisäksi suurten annosten kohortissa oli neljä AMT-130:een liittyvää vakavaa haittatapahtumaa (keskushermostotulehdus (n=3) ja vaikea päänsärky (1), joka takautuvasti johtui myös keskushermostotulehduksesta.

Potilaat, joilla oli oireinen keskushermostotulehdus, paranivat glukokortikoidilääkityksellä. Lisäksi kuusi suurta annosta saanutta potilasta on saanut perioperatiivisia steroideja AMT-130:n antamisen yhteydessä tulehdusriskin vähentämiseksi. 

Seuraavat vaiheet

Tämän välianalyysin lupaavien tietojen perusteella uniQure suunnittelee seuraavia jatkotoimia:

 • uniQure aloitti potilaiden rekisteröinnin kolmanteen kohorttiin, jossa tutkitaan edelleen molempia annoksia yhdessä perioperatiivisen immunosuppression kanssa ja keskitytään arvioimaan lähitulevaisuuden turvallisuutta. Tässä kohortissa hoidetaan enintään 12 potilasta, jotka kaikki saavat AMT-130:n käyttäen nykyistä, vakiintunutta stereotaktista neurokirurgista toimitusmenetelmää.
 • Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä uniQure aikoo aloittaa viranomaisvuorovaikutuksen keskustellakseen Yhdysvaltojen ja Euroopan tiedoista ja mahdollisista strategioista AMT-130:n jatkokehitystä varten.
 • Vuoden 2024 puolivälissä uniQure odottaa esittävänsä toisen kliinisen päivityksen meneillään olevista AMT-130:n vaiheen I/II tutkimuksista, mukaan lukien lisäseurantatietoja Yhdysvalloissa ja Euroopassa tehdyissä tutkimuksissa hoidetuista potilaista.

Sijoittajille suunnattu puhelinkonferenssi ja webcast-tiedotteet

uniQuren johto järjestää sijoittajille suunnatun puhelinkonferenssin ja verkkolähetyksen tänään tiistaina 19. joulukuuta 2023 klo 8.30 ET. Tilaisuus lähetetään verkkolähetyksenä uniQuren verkkosivuston Events & Presentations -osiossa osoitteessa osoitteessa https://www.uniqure.com/investors-media/events-presentations, ja tapahtuman jälkeen uusinta arkistoidaan 90 päivän ajaksi. Puhelimitse tapahtumaan osallistuvien kiinnostuneiden on rekisteröidyttävä osoitteessa tämä online-lomake. Kun kaikki puhelimitse osallistujat ovat rekisteröityneet, he saavat automaattisesti luodun sähköpostiviestin, joka sisältää linkin valintanumeroon sekä henkilökohtaisen PIN-numeron, jolla he voivat osallistua tapahtumaan puhelimitse. Jos osallistut puhelinkonferenssiin, soita 15 minuuttia ennen alkamisaikaa.

Tietoa AMT-130:n kliinisestä vaiheen I/II ohjelmasta

Yhdysvaltalaisessa vaiheen I/II kliinisessä tutkimuksessa, joka koskee AMT-130:n käyttöä Huntingtonin taudin hoidossa, tutkitaan turvallisuutta, siedettävyyttä ja tehoa yhteensä 26 potilaalla, joilla on varhaisessa vaiheessa ilmenevä Huntingtonin tauti ja jotka on jaettu 10 potilaan pienen annoksen kohorttiin, jota seuraa 16 potilaan suuren annoksen kohortti; potilaat satunnaistetaan hoitoon AMT-130:lla tai jäljitelmäkirurgiaan (näennäisleikkaukseen). Monikeskustutkimus koostuu sokkoutetusta 12 kuukauden ydintutkimusjaksosta, jota seuraa sokkouttamaton pitkän aikavälin seuranta viiden vuoden ajan. Kliiniseen tutkimukseen satunnaistettiin yhteensä 16 potilasta, jotka saivat AMT-130:n kerta-annoksen magneettikuvausohjatun, konvektiolla tehostetun stereotaktisen neurokirurgisen annostelun kautta suoraan striatumiin (caudate ja putamen). Korkean annoksen kohorttiin kuului lisäksi neljä kontrollipotilasta, jotka siirtyivät hoitoon. Lisätietoja on saatavilla osoitteessa www.clinicaltrials.gov (NCT04120493).

AMT-130:n eurooppalaiseen, avoimeen vaiheen Ib/II tutkimukseen osallistui 13 potilasta, joilla oli varhaisessa vaiheessa ilmenevä Huntingtonin tauti, kahdessa annoskohortissa: pienen annoksen kohortissa oli kuusi potilasta ja suuren annoksen kohortissa seitsemän potilasta. Yhdessä yhdysvaltalaistutkimuksen kanssa eurooppalaisen tutkimuksen tarkoituksena on selvittää turvallisuus, konseptin osoittaminen ja AMT-130:n optimaalinen annos, jota voidaan käyttää vaiheen III kehitystyössä tai vahvistavassa tutkimuksessa, jos nopeutettu rekisteröinti on mahdollista. 

AMT-130 on uniQuren ensimmäinen kliininen ohjelma, joka keskittyy keskushermostoon ja sisältää uniQuren patentoiman miQURE-valmisteen.® foorumi.

Huntingtonin taudista

Huntingtonin tauti on harvinainen, perinnöllinen hermoston rappeutumissairaus, joka johtaa motorisiin oireisiin, kuten korea, käyttäytymishäiriöihin ja kognitiiviseen heikkenemiseen, mikä johtaa asteittaiseen fyysiseen ja henkiseen rappeutumiseen. Tauti on autosomaalinen dominantti sairaus, jossa tautia aiheuttava CAG-kertaus laajenee Huntingtin-geenin ensimmäisessä eksonissa, mikä johtaa epänormaalin proteiinin tuotantoon ja aggregaatioon aivoissa. Vaikka Huntingtonin taudin etiologia on selvä, tällä hetkellä ei ole hyväksyttyjä hoitomuotoja, joilla taudin puhkeamista voitaisiin viivästyttää tai taudin etenemistä hidastaa.

Tietoja uniQuresta

uniQure lunastaa geeniterapian lupauksen - yksittäiset hoidot, joilla on mahdollisesti parantavia tuloksia. uniQuren hemofilia B:n geeniterapian äskettäinen hyväksyntä - historiallinen saavutus, joka perustuu yli kymmenen vuoden tutkimus- ja kliiniseen kehitystyöhön - on merkittävä virstanpylväs genomilääketieteen alalla, ja se tuo mukanaan uudenlaisen hoitomuodon hemofiliaa sairastaville potilaille. uniQure hyödyntää nyt modulaarista ja validoitua teknologia-alustaansa, jotta se voi viedä eteenpäin putki patentoituja geeniterapioita Huntingtonin tautia, refraktorista ohimolohkoepilepsiaa, ALS:ää, Fabryn tautia ja muita vakavia sairauksia sairastavien potilaiden hoitoon. www.uniQure.com

uniQuren tulevaisuutta koskevat lausumat

Tämä lehdistötiedote sisältää vuoden 1933 arvopaperilain (Securities Act of 1933, muutoksineen) pykälän 27A ja vuoden 1934 arvopaperipörssilain (Securities Exchange Act of 1934, muutoksineen) pykälän 21E tarkoittamia tulevaisuutta koskevia lausumia. Kaikki muut kuin historiallisia tosiseikkoja koskevat lausumat ovat tulevaisuutta koskevia lausumia, jotka usein ilmaistaan sellaisilla termeillä kuin "ennakoida", "uskoa", "voisi", "vahvistaa", "arvioida", "odottaa", "tavoite", "aikomus", "odottaa", "voi", "suunnitelma", "mahdollinen", "ennustaa", "projekti", "pyrkiä", "pitäisi", "tulee", "tekisi", "olisi" ja muilla samankaltaisilla termeillä sekä näiden termien kielteisillä ilmauksilla. Tulevaisuutta koskevat lausumat perustuvat johdon uskomuksiin ja oletuksiin sekä johdon käytettävissä oleviin tietoihin ainoastaan tämän lehdistötiedotteen päivämääränä. Esimerkkejä tällaisista tulevaisuutta koskevista lausumista ovat muun muassa lausumat, jotka koskevat: AMT-130:n mahdollisista kliinisistä ja toiminnallisista vaikutuksista, mukaan lukien tärkeä hoitovaihtoehto Huntingtonin tautia sairastaville potilaille; yhtiön suunnitelmista jatkaa AMT-130:n kliinistä kehittämistä ja aloittaa vuorovaikutus sääntelyviranomaisten kanssa; mahdollisuudesta nopeutettuun sääntelyyn; yhtiön käyttämä luonnollinen historia -kohortti vertailupohjana AMT-130:n tehon osalta; yhtiön suunnitelmat kolmannen kohortin rekisteröimiseksi, jossa tutkitaan AMT-130:tä yhdessä leikkauksen aikaisen immunosuppression kanssa; mHTT:n tai NfL:n hyödyllisyys CSF:ssä tehokkaana biomarkkerina; ja yhtiön suunnitelmat kliinisten päivitysten jatkamiseksi. uniQuren todelliset tulokset voivat monista syistä poiketa olennaisesti näissä tulevaisuutta koskevissa lausumissa ennakoiduista tuloksista. Näihin riskeihin ja epävarmuustekijöihin kuuluvat muun muassa: riskit, jotka liittyvät yhtiön AMT-130:n vaiheen I/ll kliinisiin tutkimuksiin, mukaan lukien riski siitä, että näissä tutkimuksissa ei pystytä osoittamaan riittäviä tehotietoja kliinisen jatkokehityksen tueksi, ja riski siitä, että tutkimusten väliaikaistiedot eivät ehkä ennusta myöhempiä tietoja; riskit, jotka liittyvät yhtiön taloudelliseen asemaan ja osakekurssiin, mukaan lukien yhtiön kyky hankkia riittävästi pääomaa yhtiön kliinisten ohjelmien jatkokehityksen tukemiseksi tarpeen mukaan ja hyväksyttävin ehdoin; riskit, jotka liittyvät siihen, että yhtiö luottaa siihen, että kolmannet osapuolet suorittavat, valvovat ja seuraavat sen prekliinisiä tutkimuksia ja kliinisiä tutkimuksia sekä valmistavat sen lääkevalmisteen osia, mukaan lukien AMT-130:n kliiniset tutkimukset; ja yhtiön kyky hankkia, ylläpitää ja suojata immateriaalioikeuksiaan. Näitä riskejä ja epävarmuustekijöitä on kuvattu tarkemmin otsikon "Riskitekijät" alla uniQuren Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissiolle (SEC) säännöllisesti toimittamissa asiakirjoissa, mukaan lukien sen vuosikertomus lomakkeella 10-K, joka on jätetty SEC:lle 27. helmikuuta 2023, sen neljännesvuosiraportit lomakkeella 10-Q, jotka on jätetty SEC:lle 9. toukokuuta 2023, 1. elokuuta 2023 ja 7. marraskuuta 2023, sekä muissa asiakirjoissa, jotka yhtiö jättää SEC:lle aika ajoin. Näiden riskien, epävarmuustekijöiden ja muiden tekijöiden vuoksi sinun ei tulisi luottaa kohtuuttomasti näihin tulevaisuutta koskeviin lausumiin, ja ellei laki edellytä, uniQure ei ota mitään velvollisuutta päivittää näitä tulevaisuutta koskevia lausumia, vaikka uutta tietoa tulisi saataville tulevaisuudessa.


0 kommenttia

Vastaa

Avatarin haltija

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFinnish