20 september 2022 om 7:30 AM EDT

PDF versie

Enkelvoudige doses WVE-003 lijken over het algemeen veilig en goed verdragen te worden.

CSF mutant huntingtin (mHTT) eiwit werd verminderd na eenmalige doses van 30 of 60 mg; gemiddelde mHTT vermindering in beide cohorten was 22% (mediaan vermindering 30%) van basislijn 85 dagen na eenmalige dosis.

Wild-type huntingtin (wtHTT) eiwit niveaus tot dag 85 lijken consistent met allel-selectiviteit

Uitbreiding van cohorten met enkele dosis om dosisniveau te optimaliseren met gegevens verwacht in 1H 2023

Verdere klinische validatie van PRISM-platform en PN-stereochemie

Wave organiseert vandaag om 8:30 uur ET een beleggersconferentie en webcast

CAMBRIDGE, Mass., 20 september, 2022 (GLOBE NEWSWIRE) - Wave Life Sciences Ltd. (Nasq: WVE), een bedrijf in de klinische fase van genetische geneesmiddelen dat zich toelegt op het leveren van levensveranderende behandelingen voor mensen die strijden tegen verwoestende ziekten, heeft vandaag een positieve update aangekondigd van de lopende fase 1b/2a SELECT. (Nasdaq: WVE), een bedrijf in genetische geneesmiddelen in een klinische fase dat zich toelegt op het leveren van levensveranderende behandelingen voor mensen die vechten tegen verwoestende ziekten, kondigde vandaag een positieve update aan van de lopende fase 1b/2a SELECT-HD klinische studie van WVE-003, de klinische kandidaat van het bedrijf voor de ziekte van Huntington (HD). SELECT-HD (NCT05032196) is een adaptieve studie ontworpen om snel het dosisniveau en de frequentie te optimaliseren op basis van vroege indicatoren van doelgerichtheid. De vandaag aangekondigde studie-update is gebaseerd op de waarneming van verminderingen van gemuteerd huntingtin (mHTT) eiwit in cerebrospinaal vocht (CSF) nadat deelnemers aan de studie een enkele dosis van 30 of 60 mg WVE-003 hadden gekregen. Bovendien werd wild-type huntingtin (wtHTT) eiwit behouden, wat consistent lijkt met allel-selectiviteit.

"Deze voorlopige gegevens suggereren dat WVE-003 werkt zoals bedoeld: selectief het toxische mHTT-eiwit verminderen, terwijl het gezonde, wild-type huntingtin-eiwit niet wordt aangepakt, waardoor de gunstige effecten in het centrale zenuwstelsel behouden blijven", aldus Ralf Reilmann, MD, oprichter van het George-Huntington Instituut in Muenster, Duitsland en lid van de SELECT-HD Clinical Advisory en Dose Escalation Committees. "Bovendien ben ik bemoedigd door de gegevens over veiligheid en verdraagbaarheid. Alles samen lijkt WVE-003 een uniek profiel te hebben met het potentieel om eerdere therapeutische uitdagingen in dit domein te overwinnen. Bovendien hoop ik, als clinicus en onderzoeker gericht op HD, dat innovatieve adaptieve proefopzetten zoals SELECT-HD meer gemeengoed worden om de dosering in vroege proof-of-concept studies te optimaliseren. Het is ook spannend dat er eindelijk een test voor het meten van wtHTT wordt ontwikkeld en met succes wordt gebruikt in een klinische studie - een langverwachte, grote stap voorwaarts voor de HD-onderzoeksgemeenschap. De beschikbaarheid van deze test kan ons inzicht in de beste behandeling van deze uitdagende ziekte aanzienlijk vergroten."

"Op basis van deze eerste gegevens lijkt het erop dat onze preklinische gegevens voor WVE-003 zich vertalen in de kliniek," zei Michael Panzara, MD, MPH, Chief Medical Officer en hoofd van Therapeutics Discovery and Development bij Wave Life Sciences. "We zijn bemoedigd om een gemiddelde CSF mHTT reductie te zien van 22% op dag 85 nadat deelnemers slechts een enkele dosis van WVE-003 kregen, wat een overtuigend farmacologisch profiel aantoont voor mensen met HD. We zijn de HD-gemeenschap, inclusief de SELECT-HD deelnemers, studielocaties en adviseurs, dankbaar voor hun voortdurende samenwerking en steun aan dit programma. We kijken ernaar uit om deze studie verder uit te breiden en volgend jaar aanvullende gegevens te delen."

Achttien (18) deelnemers zijn gedoseerd in het SELECT-HD onderzoek (30 mg, n=4; 60 mg, n=4; 90 mg, n=4; placebo, n=6). Deelnemers die waren ingeschreven bij 30 mg, 60 mg en placebo hadden voldoende follow-up tot dag 85 voor biomarkeranalyse. Ten tijde van de analyse had geen van de deelnemers die met 90 mg waren gedoseerd, dag 85 bereikt, zodat dit cohort niet is opgenomen in de biomarkeranalyse.

De belangrijkste observaties zijn:

 • Enkelvoudige doses WVE-003 tot 90 mg bleken over het algemeen veilig en goed verdragen te worden.
  • De bijwerkingen waren evenwichtig verdeeld over de behandelingsgroepen, inclusief placebo, en waren alle licht tot matig van intensiteit.
  • Er werden geen ernstige bijwerkingen waargenomen.
  • Geen deelnemers stopten met de studie
 • Bij deelnemers in de cohorten van 30 en 60 mg WVE-003 was de gemiddelde afname van CSF mHTT ten opzichte van de uitgangswaarde 22% (mediaan afname 30%) op 85 dagen na een enkele dosis.
  • Het verschil in de gemiddelde vermindering van CSF mHTT in vergelijking met placebo was 35% op 85 dagen na één dosis.
  • Voor deze analyses werden de cohorten van 30 en 60 mg enkele dosis samengevoegd omdat er geen duidelijke dosisrespons was tussen deze twee cohorten. Wave zal doorgaan met het evalueren van de dosisrespons in de uitgebreide cohorten met één dosis.
 • In de cohorten van 30 en 60 mg bleef het wtHTT-eiwit behouden, wat consistent lijkt met allelselectiviteit.
 • Bij sommige deelnemers werden toenames in neurofilament lichte keten (NfL) ten opzichte van de uitgangswaarde waargenomen. Wave zal de trends in NfL blijven volgen naarmate SELECT-HD vordert.
 • Er waren geen klinisch significante verhogingen van het aantal witte bloedcellen of eiwitten in de liquor die zouden wijzen op een ontsteking in het CZS.
 • Er waren geen zinvolle veranderingen in klinische uitkomstmaten, hoewel de dataset en de duur onvoldoende waren om klinische effecten te beoordelen.

Op basis van deze gegevens past Wave de SELECT-HD klinische studie aan om de single dose cohorten uit te breiden en zal ook de 90 mg cohort verder bevorderen voor biomarker analyse op dag 85. Aanvullende biomarker- en veiligheidsgegevens voor een enkele dosis worden verwacht in de eerste helft van 2023.

Wave's benadering van HD wordt geleid door de erkenning dat, naast een toename van de functie van het mHTT-eiwit, mensen met deze ziekte een kopie van het wtHTT-allel hebben verloren, waardoor ze een kleiner beschermend reservoir van gezond eiwit hebben dan niet getroffen personen. wtHTT-eiwit is van cruciaal belang voor de neuronale functie en onderdrukking kan op lange termijn schadelijke gevolgen hebben.

WVE-003 is de enige allelselectieve HD-kandidaat in klinische ontwikkeling. Het is ontworpen om bij voorkeur mHTT te verlagen door zich te richten op een enkel nucleotide polymorfisme (SNP3) dat voorkomt op het mHTT-allel en niet aanwezig is op het wtHTT-allel. Op basis van wetenschappelijke literatuur wordt geschat dat ongeveer 40% van de volwassenen met HD drager is van SNP3 in combinatie met de HD-mutatie.

"Deze SELECT-HD gegevens zijn de eerste die de haalbaarheid van allelselectieve mHTT knockdown in de kliniek ondersteunen - een precisie aanpak mogelijk gemaakt door ons PRISM discovery en drug development platform," zei Paul Bolno, MD, MBA, President en Chief Executive Officer van Wave Life Sciences. "SELECT-HD is de tweede klinische studie dit jaar om de klinische vertaling van Wave's PN backbone chemie wijzigingen aan te tonen, evenals de impact van rationeel ontwerp door controle van de stereochemie, waardoor onze overtuiging in ons platform toeneemt. We kijken ernaar uit om in het vierde kwartaal van 2022 gegevens te delen van ons splicing klinische programma in spieren - WVE-N531 voor exon 53 skipping in Duchenne spierdystrofie."

Beleggersconferentie en webcast
Het management van Wave zal vandaag om 8:30 uur ET een conferentiegesprek met investeerders houden om de update van de SELECT-HD klinische studie te bespreken. De webcast van de conference call is toegankelijk via "Events" in het investor relations gedeelte van de website van Wave Life Sciences: ir.wavelifesciences.com/events-and-presentations. Analisten die willen deelnemen aan het vraag- en antwoordgedeelte van de live call kunnen deelnemen aan de conference call via de audio conferencing link hier verkrijgbaar. Het wordt aanbevolen dat deelnemers zich ten minste 15 minuten voor het gesprek registreren. Na registratie ontvangen de deelnemers de inbelinformatie. Na het live-evenement zal een gearchiveerde versie van de webcast beschikbaar zijn op de website van Wave Life Sciences.

Over het SELECT-HD klinisch onderzoek
De SELECT-HD studie is een wereldwijde, multicenter, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde fase 1b/2a klinische studie ter beoordeling van de veiligheid en verdraagbaarheid van enkelvoudige en meervoudige oplopende intrathecale doses WVE-003 bij mensen met een bevestigde diagnose van HD die zich in een vroeg stadium van de ziekte bevinden en drager zijn van SNP3 in combinatie met hun cytosine-adenine-guanine (CAG) expansie. Aanvullende doelstellingen zijn de beoordeling van het plasmafarmacokinetische profiel en de blootstelling in de cerebrospinale vloeistof, alsmede verkennende farmacodynamische (mHTT, wtHTT en neurofilament lichte keten) en klinische eindpunten. Aan de SELECT-HD-studie zullen naar verwachting ongeveer 36 deelnemers deelnemen. Het is ontworpen om adaptief te zijn, waarbij dosisescalatie en doseringsfrequentie worden gestuurd door een onafhankelijk comité.

Over de ziekte van Huntington
De ziekte van Huntington (HD) is een slopende en uiteindelijk fatale autosomaal dominante neurologische aandoening, gekenmerkt door cognitieve achteruitgang, psychiatrische aandoeningen en chorea. Bij HD gaan de zenuwcellen in de hersenen na verloop van tijd achteruit, waardoor het denkvermogen, de emoties en de bewegingen worden aangetast. HD wordt veroorzaakt door een uitgebreide cytosine-adenine-guanine (CAG) triplet herhaling in het huntingtin (HTT) gen dat resulteert in de productie van gemuteerd HTT (mHTT) eiwit. Accumulatie van mHTT veroorzaakt progressief verlies van neuronen in de hersenen.

Ongeveer 30.000 mensen in de Verenigde Staten hebben symptomatische HD en meer dan 200.000 anderen lopen het risico de ziekte te ontwikkelen. Er zijn momenteel geen goedgekeurde ziektemodificerende therapieën beschikbaar.

Over PRISM™
PRISM is Wave Life Sciences' eigen ontdekkings- en geneesmiddelenontwikkelingsplatform waarmee genetisch bepaalde ziekten kunnen worden aangepakt met stereopure oligonucleotiden voor meerdere therapeutische modaliteiten, waaronder silencing, splicing en editing. PRISM combineert het unieke vermogen van het bedrijf om stereopure oligonucleotiden te construeren met een diep inzicht in hoe de interactie tussen oligonucleotidevolgorde, chemie en backbone-stereochemie de belangrijkste farmacologische eigenschappen beïnvloedt. Door deze interacties te onderzoeken via iteratieve analyse van in vitro en in vivo resultaten en door machine learning gestuurde voorspellende modellering, blijft het bedrijf ontwerpprincipes definiëren die in alle programma's worden toegepast om snel klinische kandidaten te ontwikkelen en te produceren die voldoen aan vooraf gedefinieerde productprofielen.

Over Wave Life Sciences
Wave Life Sciences (Nasdaq: WVE) is een genetisch geneesmiddelenbedrijf dat zich toelegt op het leveren van levensveranderende behandelingen voor mensen die vechten tegen verwoestende ziekten. Wave streeft naar de ontwikkeling van de beste geneesmiddelen in verschillende therapeutische modaliteiten met behulp van PRISM, het bedrijfseigen ontdekkings- en geneesmiddelenontwikkelingsplatform dat het precieze ontwerp, de optimalisatie en de productie van stereopure oligonucleotiden mogelijk maakt. Gedreven door een vastberaden gevoel van urgentie, richt het Wave team zich op een breed scala van genetisch bepaalde ziekten, zodat patiënten en families een betere toekomst tegemoet gaan. Voor meer informatie kunt u terecht op www.wavelifesciences.com en volg Wave op Twitter @WaveLifeSci.

Toekomstgerichte verklaringen
Dit persbericht bevat toekomstgerichte verklaringen betreffende onze doelen, overtuigingen, verwachtingen, strategieën, doelstellingen en plannen en andere verklaringen die niet noodzakelijkerwijs gebaseerd zijn op historische feiten, die vallen onder de Private Securities Litigation Reform Act van 1995, zoals gewijzigd, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, verklaringen betreffende: onze overtuiging over wat onze eerste WVE-003-gegevens die wijzen op allelselectieve doelwitbetrokkenheid, zoals hierboven aangekondigd, voorspellen voor ons vermogen om zinvolle therapieën te leveren voor mensen die leven met HD en hun families; het eersteklas karakter van onze eerste WVE-003-gegevens ter ondersteuning van de haalbaarheid van allelselectieve mHTT knockdown in de kliniek; de voortgezette dosering en het genereren van gegevens om onze SELECT-HD adaptieve studie te voltooien en de aankondiging van dergelijke gebeurtenissen; onze verwachtingen met betrekking tot de timing van aanvullende gegevens in de SELECT-HD-studie; het potentieel van onze in vitro en in vivo preklinische gegevens en modellering om de relevante dosering en het gedrag van onze verbindingen bij de mens te voorspellen; de potentiële voordelen van PRISM, met inbegrip van onze nieuwe PN-chemische backbone-modificaties en de impact van rationeel ontwerp door controle van de stereochemie; en onze verwachtingen met betrekking tot de timing van het delen van gegevens van onze derde klinische kandidaat die PN-chemie bevat, WVE-N531 voor exon 53 skipping bij Duchenne spierdystrofie. De werkelijke resultaten kunnen wezenlijk verschillen van die waarop deze toekomstgerichte verklaringen wijzen als gevolg van verschillende belangrijke factoren, waaronder de volgende: ons vermogen om onze onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen te financieren en om bijkomend kapitaal aan te trekken wanneer nodig; het vermogen van onze preklinische programma's om voldoende gegevens te produceren om onze aanvragen voor klinische studies te ondersteunen en de timing daarvan; de klinische resultaten van onze programma's en de timing daarvan, die mogelijk de verdere ontwikkeling van productkandidaten niet ondersteunen; acties van regelgevende instanties, die de start, timing en voortgang van klinische studies kunnen beïnvloeden, inclusief hun ontvankelijkheid voor onze adaptieve studieontwerpen; onze doeltreffendheid in het beheer van toekomstige klinische studies en interacties met regelgevende instanties; de doeltreffendheid van PRISM, met inbegrip van onze nieuwe PN backbone-chemische wijzigingen; de doeltreffendheid van ons nieuwe ADAR-gemedieerde RNA-bewerkingsplatform en onze AIMers; de verdere ontwikkeling en aanvaarding van oligonucleotiden als klasse van geneesmiddelen; ons vermogen om de therapeutische voordelen van onze kandidaten aan te tonen in klinische studies, met inbegrip van ons vermogen om kandidaten te ontwikkelen voor meerdere therapeutische modaliteiten; onze afhankelijkheid van derden, waaronder organisaties voor contractonderzoek, organisaties voor contractproductie, samenwerkers en partners; ons vermogen om geneesmiddelen te produceren of met derden een contract te sluiten voor de productie van geneesmiddelen ter ondersteuning van onze programma's en groei; ons vermogen om onze intellectuele eigendom te verkrijgen, te behouden en te beschermen; ons vermogen om onze octrooien af te dwingen tegen overtreders en onze octrooiportefeuille te verdedigen tegen uitdagingen van derden; concurrentie van anderen die therapieën voor soortgelijke indicaties ontwikkelen; ons vermogen om de bedrijfsinfrastructuur en het personeel in stand te houden die nodig zijn om onze doelstellingen te bereiken; de ernst en de duur van de COVID-19 pandemie en varianten daarvan, en de negatieve invloed ervan op de uitvoering van, en de timing van de inschrijving, voltooiing en rapportage met betrekking tot onze klinische proeven; en eventuele andere gevolgen voor onze activiteiten als gevolg van of in verband met de COVID-19 pandemie, alsmede de informatie onder het kopje "Risicofactoren" in ons meest recente jaarverslag op formulier 10-K dat is ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC) en in andere documenten die wij van tijd tot tijd bij de SEC indienen. Wij nemen geen verplichting op ons om de informatie in dit persbericht aan te passen aan gebeurtenissen of omstandigheden die zich later voordoen.

Beleggerscontact:
Kate Rausch
617-949-4827
krausch@wavelifesci.com

Media Contact:
Alicia Suter
617-949-4817
asuter@wavelifesci.com

HD Community Contact:
Chelley Casey
774-276-8738
ccasey@wavelifesci.com

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch