~ Behandlingen tolererades generellt väl utan några betydande säkerhetsproblem relaterade till AMT-130 hos behandlade patienter under ett års uppföljning ~

~ En genomsnittlig minskning på 53,8% av mutant HTT (mHTT) observerades i cerebral spinalvätska (CSF) vid 12 månader hos utvärderingsbara patienter som behandlades med AMT-130 ~

~ Neurofilament Light Chain (NfL) i CSF nära baslinjen vid 12 månader hos patienter som behandlats med AMT-130 ~

~ Biomarkörer och kliniska data inklusive 24-månaders uppföljning i den amerikanska lågdoskohorten och 12-månaders uppföljning i den amerikanska högdoskohorten förväntas under första halvåret 2023.

~ Konferenssamtal och webbsändning för investerare idag kl 8:30 ET ~

LEXINGTON, Mass. och AMSTERDAM, 23 juni 2022 (GLOBE NEWSWIRE) - uniQure N.V. (NASDAQ: QURE), ett ledande genterapiföretag som utvecklar transformativa behandlingar för patienter med allvarliga medicinska behov, tillkännagav idag säkerhets- och biomarkördata från 10 patienter som deltog i lågdoskohorten av den pågående kliniska fas I/II-studien av AMT-130 för behandling av Huntingtons sjukdom. Sex av de 10 inskrivna patienterna fick AMT-130 och fyra patienter fick ett imiterat kirurgiskt ingrepp i denna randomiserade, blinda kliniska studie som genomförs i USA.

"Vi är uppmuntrade av denna 12-månadersuppdatering av patienterna i lågdoskohorten", säger Ricardo Dolmetsch, Ph.D., chef för forskning och utveckling på uniQure. "Hittills i den kliniska prövningen har AMT-130 tolererats väl, utan allvarliga biverkningar relaterade till genterapin och NfL-nivåer som närmar sig baslinjen. Vi är också nöjda med att observera trender som tyder på att målet är engagerat, vilket stöds av sänkningen av mHTT-protein hos utvärderingsbara patienter som får AMT-130. Vi ser fram emot att presentera ytterligare kliniska data, inklusive funktionella resultat, om alla patienter från denna viktiga studie nästa år."

Observationer under ett år av AMT-130 i lågdoskohort

De 10 patienterna som ingick i kohorten med låga doser hade alla kliniskt diagnostiserats med Huntingtons sjukdom i ett tidigt skede med CAG-repeats mellan 40-44, baslinjepoäng för total funktionsförmåga på 10-13 och total motorisk poäng på 7-23. Fyra patienter var män och sex var kvinnor med åldrar mellan 34-58 år. Demografiska uppgifter för de sex behandlade patienterna överensstämde i allmänhet med de fyra kontrollpatienterna.

Tio patienter kunde utvärderas för NfL-mätningar. Fyra behandlade patienter och tre kontrollpatienter kunde utvärderas för mHTT-protein i CSF-mätningar. De återstående två behandlade patienterna och en kontrollpatient hade inget mätbart mHTT-värde i CSF vid baslinjen.

Viktiga observationer efter 12 månaders uppföljning av den amerikanska lågdoskohorten är bland annat:

 • AMT-130 tolererades i allmänhet väl hos behandlade patienter i den lägre dosen 6×1012 vektorgenom.
  • Inga allvarliga biverkningar relaterade till AMT-130 rapporterades hos dessa patienter. Två allvarliga biverkningar som inte var relaterade till AMT-130 inträffade: en djup ventrombos i armbågen hos en patient som försvann med antikoagulantia och övergående postoperativt delirium hos en andra patient som försvann genom stödjande vård.
  • Inga biverkningar eller allvarliga oväntade biverkningar rapporterades.
  • Strukturell magnetisk resonansavbildning visade inga kliniskt betydelsefulla säkerhetsfynd hos behandlade patienter vid ett års uppföljning.
 • Mätningar av NfL i CSF, en viktig biomarkör för neuronskador, ökade som förväntat efter AMT-130-kirurgin och närmade sig baslinjen efter 12 månader.
  • Två av de sex behandlade patienterna låg på eller under baslinjen efter 12 månader och ytterligare en patient låg under baslinjen efter 15 och 18 månader.
  • Hos de sex behandlade patienterna nådde ökningen av medelvärdet av NfL i CSF sin kulmen en månad efter det kirurgiska ingreppet. Därefter minskade medelvärdet av NfL i CSF och vid 12 månader uppvisade man en ökning med 8% jämfört med utgångsvärdet (intervall 46% ökning till 14% minskning).
  • Hos de fyra kontrollpatienterna förblev medelvärdet av NfL i CSF stabilt eller minskade något under 12 månader (intervallet 1% ökning till 35% minskning).
 • Mätningar av mHTT-protein i CSF hos utvärderingsbara behandlade patienter visade minskningar jämfört med baslinjen under 12 månader.
  • Hos de fyra behandlade patienterna med utvärderingsbara data sjönk medelnivåerna av CSF mHTT jämfört med baslinjen vid alla tillgängliga tidpunkter. Vid 12 månader efter behandlingen minskade medelvärdet av CSF mHTT med 53,8% jämfört med utgångsvärdet (intervall 44% minskning till 71% minskning).
  • Hos de tre kontrollpatienterna med utvärderingsbara data visade medelvärdet av CSF mHTT en ökning jämfört med baslinjen vid en, tre, sex och nio månader och minskade med 16,8% jämfört med baslinjen vid 12 månader (intervall 35% ökning till 47% minskning).

   Ett stapeldiagram som åtföljer detta tillkännagivande finns på följande adress:
   https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/154d56ac-df99-4569-b473-f1f9fc2207b9

Samtliga 26 patienter har rekryterats till den amerikanska kliniska studien, inklusive 10 patienter i lågdoskohorten och 16 patienter i högdoskohorten. I den öppna europeiska studien har alla 6 patienter i lågdoskohorten och 4 av 9 patienter i högdoskohorten fått AMT-130.

"Vi har gjort utmärkta framsteg i vår kliniska undersökning av AMT-130 och har nu totalt 36 patienter inskrivna i våra två kliniska fas I/II-studier i USA och Europa", säger Matt Kapusta, VD för uniQure. "Rekryteringen i högdoskohorten i vår öppna europeiska studie pågår för fullt och förväntas vara avslutad i slutet av året. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med Huntingtons sjukdomssamhället för att främja AMT-130 som en potentiell behandling för dem som lever med Huntingtons sjukdom."

Information om telefonkonferens och webbsändning för investerare

Ledningen för uniQure kommer att hålla en telefonkonferens och webbsändning för investerare idag, torsdagen den 23 juni 2022, kl. 8:30 ET. Konferenssamtalet kan nås genom att ringa (833) 962-1472 för inhemska samtal och (442) 268-1254 för internationella samtal. Konferenssamtalets ID är 3873647. Vänligen ange till operatören att du vill delta i "uniQure Conference Call". Om du deltar i konferenssamtalet, vänligen ring in 15 minuter före starttiden. Webbsändningen av konferenssamtalet kan också nås via följande webbplats Investerare och nyhetsrum på webbplatsen uniQure. Efter den direktsända webbsändningen kommer en repris av samtalet att arkiveras i flera veckor.

Om det kliniska fas I/II-programmet för AMT-130

Den amerikanska kliniska fas I/II-studien av AMT-130 för behandling av Huntingtons sjukdom undersöker signaler om säkerhet, tolerabilitet och effekt hos totalt 26 patienter med tidig manifest Huntingtons sjukdom, uppdelade i en kohort med 10 patienter med låga doser följt av en kohort med 16 patienter med höga doser; patienterna randomiseras till behandling med AMT-130 eller en imiterad (sham) operation. Multicenterstudien består av en blindad 12-månaders kärnstudieperiod följt av oblindad långtidsuppföljning i fem år. Totalt 16 patienter i den kliniska prövningen kommer att få en enda administrering av AMT-130 genom MRI-guidad, konvektionsförstärkt stereotaktisk neurokirurgisk leverans direkt i striatum (caudate och putamen). Ytterligare information finns på följande webbplats www.clinicaltrials.gov (NCT04120493).

uniQure planerar också att inleda en tredje kohort i den pågående kliniska fas I/II-studien i USA som kommer att undersöka användningen av alternativa stereotaktiska navigationssystem för att förenkla placeringen av katetrar för infusioner av AMT-130. Detta kommer att utforskas i två steg och inkludera upp till 18 ytterligare randomiserade patienter som kommer att få den högre dosen av 6×1013 vg. uniQure förväntar sig att slutföra rekryteringen av patienter i denna tredje kohort i slutet av 2023.

Den europeiska, öppna fas Ib/II-studien av AMT-130 kommer att omfatta 15 patienter med tidig manifest Huntingtons sjukdom i två doskohorter. Den låga doskohorten med sex patienter avslutade rekryteringen i mars 2022. Tillsammans med den amerikanska studien är den europeiska studien avsedd att fastställa säkerhet, bevis på konceptet och den optimala dosen av AMT-130 för att ta vidare till fas III-utveckling eller till en bekräftande studie om en påskyndad registreringsväg skulle vara möjlig. 

AMT-130 är uniQures första kliniska program som fokuserar på det centrala nervsystemet (CNS) och som innehåller det egenutvecklade miQURE® plattform.

Om Huntingtons sjukdom

Huntingtons sjukdom är en sällsynt, ärftlig neurodegenerativ sjukdom som leder till motoriska symtom, inklusive chorea, beteendemässiga avvikelser och kognitiv försämring som resulterar i en progressiv fysisk och mental försämring. Sjukdomen är ett autosomalt dominant tillstånd med en sjukdomsorsakande CAG-repeat expansion i det första exonet av huntingtinggenen som leder till produktion och aggregering av onormalt protein i hjärnan. Trots den tydliga etiologin för Huntingtons sjukdom finns det för närvarande inga godkända behandlingar för att fördröja insjuknandet eller för att bromsa sjukdomens utveckling.

Om uniQure

uniQure håller vad genterapin lovar - enskilda behandlingar med potentiellt botande resultat. Vi utnyttjar vår modulära och validerade teknologiplattform för att snabbt utveckla en rörledning av egenutvecklade genterapier för att behandla patienter med blödarsjuka B, Huntingtons sjukdom, refraktär epilepsi i tinningloben, Fabrys sjukdom och andra sjukdomar. www.uniQure.com

uniQure framåtblickande uttalanden
Detta pressmeddelande innehåller framåtriktade uttalanden. Alla uttalanden som inte avser historiska fakta är framtidsinriktade uttalanden, vilket ofta indikeras av termer som "förutse", "tro", "kunna", "uppskatta", "förvänta sig", "mål", "avsikt", "se fram emot", "kan", "planera", "potentiell", "förutsäga", "projicera", "bör", "kommer", "skulle" och liknande uttryck. Framtidsinriktade uttalanden är baserade på ledningens övertygelser och antaganden och på information som ledningen har tillgång till endast från och med dagen för detta pressmeddelande. Dessa framåtblickande uttalanden inkluderar, men är inte begränsade till, huruvida vi kommer att kunna utvärdera data på ett större antal patienter eller under en längre period under den pågående studien; huruvida fullständiga säkerhets- och effektdata från den kliniska fas I/II-studien kommer att vara tillgängliga för kohorterna 1 och 2 under första halvåret 2023 eller någonsin; huruvida 16 patienter eller några patienter i den kliniska studien kommer att få en högre dosadministration av AMT-130; huruvida vi kommer att påbörja en tredje kohort i den pågående U.USA:s kliniska fas I/II-studie under andra halvåret 2022 eller någonsin; om den europeiska studien kommer att fastställa säkerhet, bevis för konceptet eller den optimala dosen av AMT-130 för att gå vidare till fas III-utveckling eller till en bekräftande studie eller för något annat ändamål; och om en påskyndad registreringsväg kommer att vara genomförbar eller tillgänglig överhuvudtaget. Våra faktiska resultat kan skilja sig väsentligt från dem som förutses i dessa framåtblickande uttalanden av många skäl, inklusive, men inte begränsat till, risker som är förknippade med den pågående COVID-19-pandemins inverkan på vårt företag och ekonomin och hälsovårdssystemet i stort, vår och våra samarbetspartners kliniska utvecklingsverksamhet, kliniska resultat, samarbetsavtal, företags omorganisationer och strategiska förändringar, tillsyn, produktkommersialisering och anspråk på immateriella rättigheter, samt de risker, osäkerheter och andra faktorer som beskrivs under rubriken "Riskfaktorer" i uniQures periodiska värdepappersregistreringar, inklusive dess årsrapport på formulär 10-K som lämnades in den 25 februari 2022 och kvartalsrapport på formulär 10-Q som lämnades in den 2 maj 2022. Med tanke på dessa risker, osäkerheter och andra faktorer bör du inte förlita dig alltför mycket på dessa framåtblickande uttalanden, och vi åtar oss ingen skyldighet att uppdatera dessa framåtblickande uttalanden, även om ny information blir tillgänglig i framtiden. 


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish
Hoppa till innehåll