September 20, 2022 kl. 7:30 EDT

PDF-version

Enstaka doser av WVE-003 verkar generellt sett säkra och väl tolererade.

CSF-proteinet mHTT (mutant huntingtin) reducerades efter engångsdoser på 30 eller 60 mg; genomsnittlig mHTT-reduktion i båda kohorterna var 22% (medianreduktion 30%) från baslinjen 85 dagar efter engångsdosen.

Proteinnivåer för huntingtin av vildtyp (wtHTT) fram till och med dag 85 verkar överensstämma med allelselektivitet.

Utvidgning av kohorter med enstaka doser för att optimera dosnivån med förväntade data under 1H 2023.

Fortsatt klinisk validering av PRISM-plattformen och PN-stereokemi

Wave anordnar telefonkonferens och webbsändning för investerare kl. 8:30 idag

CAMBRIDGE, Mass., 20 september 2022 (GLOBE NEWSWIRE) - Wave Life Sciences Ltd. (Nasdaq: WVE), ett bolag för genetiska läkemedel i klinisk fas som är engagerat i att leverera livsavgörande behandlingar för människor som kämpar mot förödande sjukdomar, tillkännagav idag en positiv uppdatering av den pågående kliniska fas 1b/2a SELECT-HD-studien av WVE-003, bolagets kliniska kandidat för Huntingtons sjukdom (HD). SELECT-HD (NCT05032196) är en adaptiv prövning som är utformad för att snabbt optimera dosnivå och frekvens baserat på tidiga indikatorer på att målgruppen är engagerad. Den uppdatering av studien som tillkännagavs idag drivs av observationen av minskningar av mutant huntingtin (mHTT)-protein i cerebrospinalvätska (CSF) efter att studiedeltagarna fått antingen en enstaka dos på 30 eller 60 mg av WVE-003. Dessutom bibehölls protein av wild-type huntingtin (wtHTT), vilket verkar stämma överens med allelselektivitet.

"Dessa preliminära data tyder på att WVE-003 fungerar som avsett: att selektivt minska det giftiga mHTT-proteinet samtidigt som man undviker att rikta in sig på det friska huntingtinproteinet av vildtyp, och därmed bevara de positiva effekterna i det centrala nervsystemet", säger Ralf Reilmann, MD, grundare av George-Huntington Institute i Münster, Tyskland, och medlem av SELECT-HD:s kliniska rådgivande kommitté och doseskaleringskommittéer. "Dessutom är jag uppmuntrad av säkerhets- och toleransdata. Sammantaget verkar WVE-003 ha en unik profil med potential att övervinna tidigare terapeutiska utmaningar på detta område. Som kliniker och forskare med fokus på HD är det dessutom min förhoppning att innovativa adaptiva prövningsmetoder som SELECT-HD blir vanligare för att optimera doseringen i tidiga proof-of-concept-studier. Det är också spännande att äntligen se en analys som mäter wtHTT utvecklas och användas framgångsrikt i en klinisk prövning - ett efterlängtat, stort steg framåt för HD-forskningsvärlden. Tillgången till denna analys har potential att avsevärt öka vår förståelse för hur man bäst behandlar denna utmanande sjukdom."

"Baserat på dessa första data verkar det som om våra prekliniska data för WVE-003 överförs till kliniken", säger Michael Panzara, MD, MPH, Chief Medical Officer och chef för Therapeutics Discovery and Development på Wave Life Sciences. "Vi är uppmuntrade att se en genomsnittlig CSF mHTT-reduktion från baslinjen på 22% vid dag 85 efter att deltagarna fått bara en enda dos av WVE-003, vilket visar på en övertygande farmakologisk profil för personer med HD. Vi är tacksamma mot HD-samhället, inklusive SELECT-HD-deltagarna, studielokalerna och rådgivarna, för deras fortsatta partnerskap och stöd för detta program. Vi ser fram emot att fortsätta expandera denna studie och dela med oss av ytterligare data nästa år."

Arton (18) deltagare har doserats i SELECT-HD-studien (30 mg, n=4; 60 mg, n=4; 90 mg, n=4; placebo, n=6). Deltagare som rekryterats med 30 mg, 60 mg och placebo hade tillräcklig uppföljning till dag 85 för biomarköranalys. Vid analystillfället hade ingen av deltagarna som doserats med 90 mg nått dag 85 så denna kohort ingår inte i biomarköranalysen.

Viktiga observationer är bland annat:

 • Enstaka doser av WVE-003 upp till 90 mg verkade generellt sett säkra och väl tolererade.
  • Biverkningar (AE) var balanserade mellan behandlingsgrupperna, inklusive placebo, och alla var milda till måttliga i intensitet.
  • Inga allvarliga biverkningar (SAE) observerades.
  • Inga deltagare avbröt studien
 • Bland deltagarna i kohorterna 30 och 60 mg WVE-003 var den genomsnittliga minskningen av CSF mHTT från baslinjen 22% (medianminskning 30%) 85 dagar efter en engångsdos.
  • Skillnaden i den genomsnittliga minskningen av CSF mHTT jämfört med placebo var 35% 85 dagar efter en engångsdos.
  • För dessa analyser slogs kohorterna med 30 och 60 mg singeldos samman eftersom det inte fanns någon uppenbar dosrespons mellan dessa två kohorter. Wave kommer att fortsätta att utvärdera dosresponsen i de utökade kohorterna med enstaka doser.
 • I kohorterna med 30 och 60 mg var wtHTT-protein bevarat, vilket verkar överensstämma med allelselektivitet.
 • Ökningar av neurofilament light chain (NfL) från baslinjen observerades hos vissa deltagare. Wave kommer att fortsätta att övervaka utvecklingen av NfL när SELECT-HD utvecklas.
 • Det fanns inga kliniskt betydelsefulla förhöjningar av vita blodkroppar eller protein i CSF som skulle indikera inflammation i CNS.
 • Det fanns inga meningsfulla förändringar i de kliniska utfallsmåtten, även om datamängden och varaktigheten inte var tillräcklig för att bedöma kliniska effekter.

Baserat på dessa data anpassar Wave den kliniska studien SELECT-HD för att utöka kohorterna med enstaka doser och kommer också att fortsätta att utveckla kohorten med 90 mg för biomarköranalys vid dag 85. Ytterligare biomarkör- och säkerhetsdata för enstaka doser förväntas under första halvåret 2023.

Waves strategi för HD styrs av insikten att personer med denna sjukdom, förutom att mHTT-proteinet har fått en funktionsökning, har förlorat en kopia av wtHTT-allelen, vilket gör att de har en mindre skyddande reservoar av friskt protein än icke-sjuka personer. wtHTT-proteinet är kritiskt för neuronernas funktion, och att undertryckande av det kan få skadliga konsekvenser på lång sikt.

WVE-003 är den enda allelselektiva HD-kandidaten i klinisk utveckling. Den är utformad för att företrädesvis sänka mHTT genom att rikta in sig på en enkel nukleotidpolymorfism (SNP3) som förekommer på mHTT-allelen och som inte förekommer på wtHTT-allelen. Baserat på vetenskaplig litteratur uppskattas det att cirka 40 procent av vuxna med HD bär på SNP3 i samband med HD-mutationen.

"Dessa SELECT-HD-data är de första som stöder genomförbarheten av allelselektiv mHTT-nedbrytning i kliniken - en precisionsmetod som möjliggörs av vår PRISM-plattform för upptäckt och läkemedelsutveckling", säger Paul Bolno, MD, MBA, VD och koncernchef för Wave Life Sciences. "SELECT-HD är den andra kliniska prövningen i år som visar klinisk tillämpning av Waves PN-modifieringar av kemin i ryggraden, liksom effekten av rationell design genom kontroll av stereokemi, vilket ökar vår övertygelse om vår plattform. Vi ser fram emot att dela med oss av data från vårt kliniska splicingprogram i muskler - WVE-N531 för exon 53 skipping vid Duchennes muskeldystrofi - under fjärde kvartalet 2022."

Telefonkonferens och webbsändning för investerare
Wave-ledningen kommer att hålla en telefonkonferens för investerare idag kl. 8.30 ET för att diskutera uppdateringen av den kliniska studien SELECT-HD. Webbsändningen av telefonkonferensen kan nås genom att besöka "Events" på avsnittet Investor Relations på Wave Life Sciences företagswebbplats: ir.wavelifesciences.com/events-and-presentations. Analytiker som planerar att delta i frågestunden kan ansluta sig till telefonkonferensen via följande länk för audiokonferens finns här. Det rekommenderas att deltagarna anmäler sig minst 15 minuter före samtalet. När deltagarna har registrerat sig kommer de att få information om hur de ska ringa in. Efter direktsändningen kommer en arkiverad version av webbsändningen att finnas tillgänglig på Wave Life Sciences webbplats.

Om den kliniska studien SELECT-HD
SELECT-HD-studien är en global, multicenter, randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad klinisk fas 1b/2a-studie för att utvärdera säkerheten och tolerabiliteten av enstaka och flera intratekala doser av WVE-003 hos personer med en bekräftad diagnos av HD som befinner sig i tidiga stadier av sjukdomen och som har SNP3 i samband med sin cytosin-adenin-guanin (CAG)-expansion. Ytterligare mål omfattar bedömning av den farmakokinetiska profilen i plasma och exponering i cerebrospinalvätskan samt explorativa farmakodynamiska (mHTT, wtHTT och neurofilament light chain) och kliniska endpoints. SELECT-HD-studien förväntas omfatta cirka 36 deltagare. Den är utformad för att vara adaptiv, med doseskalering och doseringsfrekvens som styrs av en oberoende kommitté.

Om Huntingtons sjukdom
Huntingtons sjukdom (HD) är en försvagande och i slutändan dödlig autosomalt dominant neurologisk sjukdom som kännetecknas av kognitiv försämring, psykiatrisk sjukdom och chorea. HD orsakar att nervcellerna i hjärnan försämras med tiden, vilket påverkar tankeförmåga, känslor och rörelseförmåga. HD orsakas av en utökad cytosin-adenin-guanin (CAG) triplettupprepning i huntingtin-genen (HTT) som resulterar i produktion av mutant HTT-protein (mHTT). Ackumulering av mHTT orsakar progressiv förlust av neuroner i hjärnan.

Ungefär 30 000 personer i USA har symtomatisk HD och mer än 200 000 andra personer löper risk att utveckla sjukdomen. Det finns för närvarande inga godkända sjukdomsmodifierande behandlingar tillgängliga.

Om PRISM™
PRISM är Wave Life Sciences egenutvecklade plattform för upptäckt och läkemedelsutveckling som gör det möjligt att rikta in sig på genetiskt definierade sjukdomar med stereopure oligonukleotider inom flera olika terapeutiska modaliteter, inklusive tystnad, splicing och redigering. PRISM kombinerar företagets unika förmåga att konstruera stereopure oligonukleotider med en djup förståelse för hur samspelet mellan oligonukleotidsekvens, kemi och stereokemi i ryggraden påverkar viktiga farmakologiska egenskaper. Genom att utforska dessa interaktioner genom iterativ analys av in vitro och in vivo Med hjälp av resultat och maskininlärningsdriven prediktiv modellering fortsätter företaget att definiera designprinciper som används i alla program för att snabbt utveckla och tillverka kliniska kandidater som uppfyller fördefinierade produktprofiler.

Om Wave Life Sciences
Wave Life Sciences (Nasdaq: WVE) är ett företag som arbetar med genetiska läkemedel i klinisk fas och som har som mål att leverera livsförändrande behandlingar för människor som kämpar mot förödande sjukdomar. Wave strävar efter att utveckla förstklassiga läkemedel inom flera olika terapeutiska modaliteter med hjälp av PRISM, företagets egenutvecklade plattform för upptäckt och läkemedelsutveckling som möjliggör exakt design, optimering och produktion av stereopure oligonukleotider. Wave-teamet drivs av en bestämd känsla av brådska och riktar in sig på ett brett spektrum av genetiskt definierade sjukdomar så att patienter och familjer kan få en ljusare framtid. För att få veta mer, besök www.wavelifesciences.com och följ Wave på Twitter @WaveLifeSci.

Framåtblickande uttalanden
Detta pressmeddelande innehåller framåtblickande uttalanden om våra mål, övertygelser, förväntningar, strategier, målsättningar och planer och andra uttalanden som inte nödvändigtvis är baserade på historiska fakta och som omfattas av Private Securities Litigation Reform Act från 1995, i dess ändrade lydelse, inklusive, utan begränsning, uttalanden om: vår övertygelse om vad våra inledande WVE-003-data som visar på all-selektivt målengagemang, som tillkännagivits ovan, innebär för vår förmåga att leverera meningsfulla behandlingar för personer som lever med HD och deras familjer; att våra inledande WVE-003-data är de första i klassen som stödjer genomförbarheten av all-selektiv knockdown av mHTT i kliniken; den fortsatta doseringen och genereringen av data för att fullfölja vår adaptiva SELECT-HD-studie och tillkännagivandet av sådana händelser; våra förväntningar om tidpunkten för ytterligare data i SELECT-HD-studien; potentialen för våra nya produkter och vår nya strategi för att uppnå en effektiv och effektiv behandling av HD. in vitro och in vivo prekliniska data och modellering för att förutsäga relevant dosering och beteende hos våra föreningar hos människor; de potentiella fördelarna med PRISM, inklusive våra nya modifieringar av PN-bakgrundskemin och effekten av rationell design genom kontroll av stereokemi; och våra förväntningar när det gäller tidpunkten för att dela med sig av data från vår tredje kliniska kandidat som innehåller PN-kemi, WVE-N531 för exon 53-hoppning vid Duchennes muskeldystrofi. De faktiska resultaten kan skilja sig väsentligt från dem som anges i dessa framåtblickande uttalanden till följd av olika viktiga faktorer, inklusive följande: Vår förmåga att finansiera vår upptäckt och utveckling av läkemedel och att ta in ytterligare kapital när det behövs; förmågan att producera data från våra prekliniska program som är tillräckliga för att stödja våra ansökningar om kliniska prövningar och tidpunkten för dessa; de kliniska resultaten av våra program och tidpunkten för dessa, som kanske inte stöder ytterligare utveckling av produktkandidater; åtgärder från tillsynsmyndigheter, som kan påverka inledandet, tidpunkten och framstegen för kliniska prövningar, inklusive deras mottaglighet för våra adaptiva prövningsdesigns; Vår effektivitet i hanteringen av framtida kliniska prövningar och interaktioner med tillsynsmyndigheter, PRISM:s effektivitet, inklusive våra nya kemimodifieringar av PN-ryggraden, effektiviteten av vår nya ADAR-medierade RNA-redigeringsplattforms kapacitet och våra AIMers, den fortsatta utvecklingen och acceptansen av oligonukleotider som en klass av läkemedel, vår förmåga att visa på terapeutiska fördelar med våra kandidater i kliniska prövningar, inklusive vår förmåga att utveckla kandidater för flera olika terapeutiska modaliteter; Vårt beroende av tredje parter, inklusive kontraktsforskningsorganisationer, kontraktstillverkningsorganisationer, samarbetspartners och partners; vår förmåga att tillverka eller kontraktera tredje parter för att tillverka läkemedelsmaterial för att stödja våra program och vår tillväxt; vår förmåga att erhålla, bibehålla och skydda vår immateriella egendom; vår förmåga att upprätthålla våra patent mot intrångsgörare och försvara vår patentportfölj mot utmaningar från tredje parter; konkurrens från andra som utvecklar terapier för liknande indikationer; vår förmåga att bibehålla den företagsinfrastruktur och den personal som behövs för att uppnå våra mål; Svårighetsgraden och varaktigheten av COVID-19-pandemin och varianter av den, och dess negativa inverkan på genomförandet av, och tidpunkten för rekrytering, avslutande och rapportering med avseende på våra kliniska prövningar; och eventuella andra effekter på vår verksamhet som ett resultat av eller relaterade till COVID-19-pandemin, samt informationen under rubriken "Riskfaktorer" som finns i vår senaste årsredovisning på blankett 10-K som lämnats in till Securities and Exchange Commission (SEC) och i andra dokument som vi lämnar in till SEC från tid till annan. Vi åtar oss ingen skyldighet att uppdatera informationen i detta pressmeddelande för att återspegla senare inträffade händelser eller omständigheter.

Kontakt för investerare:
Kate Rausch
617-949-4827
krausch@wavelifesci.com

Kontakt med media:
Alicia Suter
617-949-4817
asuter@wavelifesci.com

HD Community Kontakt:
Chelley Casey
774-276-8738
ccasey@wavelifesci.com


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish