~ AMT-130 fortsätter att vara allmänt väl tolererad i båda dosgrupperna ~

~ Patienter som behandlas med AMT-130 uppvisar bevarad funktion jämfört med utgångsvärdet och kliniska fördelar i förhållande till sjukdomens naturliga förlopp ~

~ Neurofilament Light Chain (NfL) i cerebrospinalvätska (CSF) var under baslinjen vid 24 månader hos patienter som behandlats med den låga dosen av AMT-130 och minskade mot baslinjen vid 12 månader hos patienter som behandlats med den höga dosen av AMT-130 ~

~ Undertryckande av CSF mHTT i lågdosgruppen stödjer AMT-130:s måluppfyllelse; större variation observerad i högdosgruppen ~

~ Lovande data stödjer fortsatt klinisk utveckling av AMT-130 och fortsatta regulatoriska interaktioner för att diskutera utveckling i sen fas ~

~ Telefonkonferens för investerare och webbsändning idag kl. 8.30 ET ~

LEXINGTON, Mass. och AMSTERDAM, 21 juni 2023 (GLOBE NEWSWIRE) - uniQure N.V. (NASDAQ: QURE), ett ledande genterapiföretag som utvecklar omvälvande behandlingar för patienter med stora medicinska behov, tillkännagav idag lovande interimsdata, inklusive upp till 24 månaders uppföljning, från 26 patienter i den pågående amerikanska kliniska fas I/II-studien med AMT-130 för behandling av Huntingtons sjukdom.

"Vi är mycket nöjda med resultaten från interimsanalysen av vår kliniska fas I/II-studie i USA med AMT-130, en engångsadministrerad genterapi för Huntingtons sjukdom", säger Ricardo Dolmetsch, Ph.D., chef för forskning och utveckling på uniQure. "AMT-130 fortsätter att vara allmänt väl tolererad med en hanterbar säkerhetsprofil vid båda doserna. Viktigt är att båda doserna visar preliminära bevis på kliniska och funktionella fördelar, inklusive gynnsamma trender i Total Motor Score, Total Functional Capacity och den sammansatta Unified Huntington's Disease Rating Scale jämfört med naturalförloppet. Vi planerar att samarbeta med tillsynsmyndigheter för att utveckla detta lovande kliniska program i takt med att vi samlar in mer data från dessa patienter och från vår europeiska studie."   

"Dagens uppmuntrande interimsuppdatering visar tidiga tecken på en potentiell klinisk nytta med AMT-130 och stödjande trender för neurofilament light chain, en viktig markör för neuronal skada som har visat sig användbar i flera neurodegenerativa sjukdomar", säger Sarah Tabrizi, M.D., FRCP, Ph.D., professor i klinisk neurologi, chef för University College London (UCL) Huntington's Disease Center och chef för avdelningen för neurodegenerativa sjukdomar vid UCL. "Trots det lilla antalet patienter är det uppmuntrande att se att patienter som behandlas med endera dosen av AMT-130 till stor del verkar ha bevarat sin funktion och har en positiv trend mot det naturliga sjukdomsförloppet efter upp till 24 månader. Dessa preliminära resultat ger tidigt hopp för patienter som lider av denna förödande sjukdom, och jag ser fram emot ytterligare kliniska uppdateringar och den fortsatta undersökningen av AMT-130 som ett potentiellt viktigt behandlingsalternativ för patienter med Huntingtons sjukdom."

Sammanfattning av data från den amerikanska fas I/II-studien med AMT-130 i Huntingtons sjukdom

Totalt 26 patienter med tidigt manifest Huntingtons sjukdom har rekryterats till den kliniska fas I/II multicenterstudien i USA av AMT-130, inklusive en lågdosgrupp med 10 patienter (6 behandlade, 4 kontrollgrupper) och en högdosgrupp med 16 patienter (10 behandlade, 6 kontrollgrupper). Patienterna randomiserades till behandling med AMT-130 eller en imiterad (sham) kirurgi. Studien består av en blindad 12-månaders kärnstudieperiod följt av en oblindad långtidsuppföljning på fem år för behandlade patienter. Hittills har fyra av de sex kontrollpatienterna i högdoskohorten övergått till behandling. Effekt- och biomarkördata från crossover-patienterna ingår inte i sammanfattningen nedan.

Säkerhet och tolerabilitet

AMT-130 tolererades i allmänhet väl, med en hanterbar säkerhetsprofil hos patienter som behandlades med den lägre dosen på 6×1012 vektorgenom och den högre dosen på 6×1013 Vektorgenom. De vanligaste biverkningarna i behandlingsgrupperna var relaterade till det kirurgiska ingreppet. Inga behandlingsrelaterade biverkningar (TEAE) ledde till att patientuppföljningen avbröts.

Som tidigare rapporterats inträffade två allvarliga biverkningar (SAE) som inte var relaterade till AMT-130 (postoperativt delirium och egentlig depression) i lågdosgruppen, en SAE i högdosgruppen (ryggsmärta) och en SAE (djup ventrombos) i kontrollgruppen. Dessutom inträffade två misstänkta oväntade allvarliga biverkningar (svår huvudvärk, inflammation i centrala nervsystemet) i högdoskohorten. Alla händelser har upphört.  

Alla fyra crossover-patienter (3 högdos, 1 lågdos) fick en kort immunosuppressiv behandling samtidigt som de fick AMT-130. Efter en granskning av interimsdataanalysen drog Data Safety Monitoring Board (DSMB) för den kliniska fas I/II-studien i USA slutsatsen att det inte finns några säkerhetsproblem med någon av doserna och rekommenderade fortsatt klinisk utveckling av AMT-130.

Explorativa effektivitetsdata

Kliniska och funktionella mätningar för behandlade patienter i varje doskohort jämfördes med baslinjemätningar, kontrollpatienter (upp till 12 månader) och en naturlig kohort. Den naturliga kohorten utvecklades av uniQure i samarbete med Cure Huntington's Disease Initiative (CHDI) med hjälp av den naturliga TRACK-HD-studien av patienter med tidig Huntingtons sjukdom. Kohorten omfattar 31 patienter som uppfyllde uniQures inklusionskriterier för kliniska prövningar avseende CAG-längd, ålder, total funktionsförmåga, diagnostisk klassificeringsnivå och minsta striatalvolym.

 • Tidiga kliniska data visar trender som överensstämmer med en potentiell klinisk nytta av AMT-130 vid båda doserna av AMT-130.  
 • Jämfört med baslinjemätningarna var den kliniska funktionen i allmänhet bevarad efter 24 månader för patienterna i lågdosgruppen och efter 12 månader för patienterna i högdosgruppen.
 • Jämfört med det naturliga förloppet uppvisade patienterna i båda dosgrupperna fördelar i var och en av parametrarna Total Motor Score, Total Functional Capacity och den sammansatta Unified Huntington's Disease Rating Scale.
  • Total motorisk poäng (TMS): Patienter med låg dos uppvisade en genomsnittlig förbättring av TMS på 1,8 poäng vid 24 månader jämfört med naturlig historik och patienter med hög dos uppvisade en genomsnittlig förbättring på 2,7 poäng vid 12 månader.  
  • Total funktionsförmåga (TFC): Patienter med låg dos uppvisade en förbättring av TFC med i genomsnitt 0,8 punkter vid 24 månader jämfört med naturlig utveckling och patienter med hög dos uppvisade en förbättring med i genomsnitt 0,5 punkter vid 12 månader.  
  • Sammansatt enhetlig skattningsskala för Huntingtons sjukdom (cUHDRS): Patienter med låg dos uppvisade en genomsnittlig förbättring på 0,9 poäng i cUHDRS vid 24 månader jämfört med naturlig historik och patienter med hög dos uppvisade en genomsnittlig förbättring på 1,0 poäng vid 12 månader.   
 • Patienterna i kontrollgruppen upplevde en försämring av Total Motor Score vid 12 månader jämfört med baslinjen och det naturliga förloppet. TFC och cUHDRS var bevarade hos kontrollpatienterna vid 12 månader.
Förändring i total motorisk poäng

Biomarkörer

Neurofilament lätt kedja (NfL)   

 • Som förväntat och som tidigare rapporterats upplevde patienter som behandlats med AMT-130 en övergående ökning av NfL i CSF relaterad till proceduren som nådde sin topp cirka en månad efter administrering. Dessa övergående ökningar var inte dosberoende och alla patienter upplevde efterföljande minskningar av CSF NfL.
 • Genomsnittligt NfL i CSF för kohorten med låg dos var 12,9% under baslinjen jämfört med en förväntad ökning på 22,9% i den naturliga utvecklingen, och fyra av de fem patienterna med låg dos hade NfL-nivåer i CSF under baslinjen.
 • NfL-nivåerna i CSF i högdosgruppen var mer varierande under 12 månader, med en genomsnittlig ökning på 51,5% jämfört med baslinjen. Fyra av de åtta högdospatienterna med minst 12 månaders uppföljning hade NfL-nivåer under baslinjen. Två högdospatienter med 18 månaders uppföljning uppvisade en fortsatt minskning av NfL i CSF till 27,4% över baslinjen.
 • I kontrollgruppen var genomsnittligt NfL i CSF relativt stabilt och låg 6,83% under baslinjen vid 12 månader.
Neurofilament Light Chain (Nfl) procentuell förändring från baslinjen i cerebrospinalvätska (CSF)

Mutant Huntingtin-protein (mHTT)

 • CSF mHTT för kohorten med låg dos förblev under baslinjen med en genomsnittlig minskning på 8,1% vid 24 månader. CSF mHTT för högdoskohorten var betydligt mer varierande med en genomsnittlig ökning på 39,7% över baslinjen vid 12 månader jämfört med en ökning på 4,7% i kontrollgruppen. Tre av nio utvärderingsbara patienter i högdoskohorten hade en minskning av CSF mHTT under baslinjen vid sin senaste mätning.

Total hjärnvolym

 • Den genomsnittliga totala hjärnvolymen för kontroll-, lågdos- och högdoskohorterna minskade med 0,74%, 1,02% respektive 1,23% vid 12 månader och skilde sig inte signifikant från varandra eller från det naturliga förloppet.

Nästa steg

Baserat på de lovande resultaten från denna interimsanalys kommer uniQure att fortsätta den kliniska utvecklingen av AMT-130 och förväntar sig följande nästa steg:

 • I början av det tredje kvartalet 2023 förväntar sig uniQure att slutföra rekryteringen av patienter till högdosgruppen i den europeiska kliniska studien.
 • Under andra halvåret 2023 förväntar sig uniQure att initiera en tredje kohort i den pågående kliniska studien i USA för att ytterligare undersöka båda doserna i kombination med perioperativ immunosuppression med fokus på att utvärdera säkerheten på kort sikt. Den tredje kohorten kommer att omfatta upp till 10 patienter, som alla kommer att få AMT-130 med hjälp av den nuvarande, etablerade stereotaktiska neurokirurgiska leveransproceduren.
 • Under det fjärde kvartalet 2023 förväntar sig uniQure att presentera nya kliniska data från fas I/II-studierna av AMT-130, inklusive ytterligare uppföljningsdata från de behandlade patienterna i den amerikanska studien och 12-månaders uppföljningsdata från lågdospatienterna i EU-studien.
 • Senast under det första kvartalet 2024 räknar uniQure med att hålla regulatoriska möten för att diskutera data från studierna i USA och EU och vägen framåt för att ytterligare främja den kliniska utvecklingen av AMT-130.

Information om telefonkonferens och webbsändning för investerare

uniQures ledning kommer att hålla en telefonkonferens och webbsändning för investerare idag, onsdagen den 21 juni 2023 kl. 8:30 ET. Evenemanget kommer att webbsändas under rubriken Events & Presentations på uniQures webbplats på https://www.uniqure.com/investors-media/events-presentations och efter evenemanget kommer en repris att arkiveras i 90 dagar. Intresserade som deltar via telefon måste registrera sig på detta onlineformulär. När du har registrerat dig för uppringningsuppgifter kommer alla telefondeltagare att få ett automatiskt genererat e-postmeddelande med en länk till uppringningsnumret tillsammans med ett personligt PIN-nummer som ska användas för att få tillgång till evenemanget via telefon. Om du ska delta i konferenssamtalet, vänligen ring in 15 minuter före starttiden.

Om det kliniska fas I/II-programmet för AMT-130

Den amerikanska kliniska fas I/II-studien av AMT-130 för behandling av Huntingtons sjukdom undersöker säkerhet, tolerabilitet och effektsignaler hos totalt 26 patienter med tidig manifest Huntingtons sjukdom, uppdelade i en lågdosgrupp med 10 patienter följt av en högdosgrupp med 16 patienter; patienterna randomiseras till behandling med AMT-130 eller en imiterad (sham) kirurgi. Multicenterstudien består av en blindad 12-månaders kärnstudieperiod följt av en oblindad långtidsuppföljning under fem år. Totalt 16 patienter i den kliniska studien randomiserades till behandling och fick en engångsadministrering av AMT-130 genom MRI-styrd, konvektionsförstärkt stereotaktisk neurokirurgisk tillförsel direkt i striatum (caudatus och putamen). Ytterligare fyra kontrollpatienter i högdosgruppen övergick till behandling. Ytterligare information finns tillgänglig på www.clinicaltrials.gov (NCT04120493).

Den europeiska, öppna fas Ib/II-studien av AMT-130 kommer att inkludera 15 patienter med tidig manifest Huntingtons sjukdom i två dosgrupper. Lågdosgruppen med sex patienter har slutfört rekryteringen och den återstående högdosgruppen förväntas slutföra rekryteringen i mitten av 2023. Tillsammans med den amerikanska studien är den europeiska studien avsedd att fastställa säkerhet, proof of concept och den optimala dosen av AMT-130 för att gå vidare till fas III-utveckling eller till en bekräftande studie om en påskyndad registreringsväg är genomförbar. 

AMT-130 är uniQures första kliniska program som fokuserar på det centrala nervsystemet (CNS) och som innehåller det egenutvecklade miQURE® plattform.

Om Huntingtons sjukdom

Huntingtons sjukdom är en sällsynt, ärftlig neurodegenerativ sjukdom som leder till motoriska symtom, inklusive chorea, beteendemässiga avvikelser och kognitiv försämring som resulterar i en progressiv fysisk och mental försämring. Sjukdomen är ett autosomalt dominant tillstånd med en sjukdomsorsakande CAG-repeat expansion i det första exonet av huntingtinggenen som leder till produktion och aggregering av onormalt protein i hjärnan. Trots den tydliga etiologin för Huntingtons sjukdom finns det för närvarande inga godkända behandlingar för att fördröja insjuknandet eller för att bromsa sjukdomens utveckling.

Om uniQure

uniQure infriar löftet om genterapi - enskilda behandlingar med potentiellt botande resultat. De senaste godkännandena av uniQures genterapi för hemofili B - en historisk prestation baserad på mer än ett decennium av forskning och klinisk utveckling - utgör en viktig milstolpe inom området genomisk medicin och inleder en ny behandlingsmetod för patienter som lever med hemofili. uniQure utnyttjar nu sin modulära och validerade teknikplattform för att främja en rörledning av patentskyddade genterapier för behandling av patienter med Huntingtons sjukdom, refraktär temporallobsepilepsi, ALS, Fabrys sjukdom och andra allvarliga sjukdomar. www.uniQure.com

uniQure framåtblickande uttalanden

Detta pressmeddelande innehåller framtidsinriktade uttalanden i enlighet med avsnitt 27A i Securities Act från 1933, med ändringar, och avsnitt 21E i Securities Exchange Act från 1934, med ändringar. Alla uttalanden som inte avser historiska fakta är framåtriktade uttalanden, vilket ofta framgår av uttryck som "förutse", "tro", "kunna", "fastställa", "uppskatta", "förvänta", "mål", "avse", "se fram emot", "kan", "planera", "potential", "förutse", "projekt", "söka", "bör", "kommer", "skulle" och liknande uttryck samt negationerna av dessa uttryck. Framåtriktade uttalanden baseras på ledningens uppfattningar och antaganden samt på information som är tillgänglig för ledningen endast per dagen för detta pressmeddelande. Dessa framåtriktade uttalanden inkluderar, men är inte begränsade till, de potentiella kliniska och funktionella effekterna av AMT-130, inklusive som ett viktigt behandlingsalternativ för patienter med Huntingtons sjukdom, det förväntade slutförandet av rekryteringen till den europeiska, öppna fas Ib/II-studien av AMT-130, och initieringen av en tredje kohort i den pågående amerikanska fas I/II-studien. uniQures faktiska resultat kan skilja sig väsentligt från de resultat som förväntas i dessa framåtriktade uttalanden av många skäl, inklusive risker relaterade till genomförandet av den kliniska studien för Huntingtons sjukdom, påverkan av finansiella och geopolitiska händelser på uniQure och den bredare ekonomin och hälsovårdssystemet, uniQures kliniska utvecklingsaktiviteter, kliniska resultat, samarbetsavtal, myndighetstillsyn, produktkommersialisering och immateriella rättigheter samt de risker, osäkerheter och andra faktorer som beskrivs under rubriken "Riskfaktorer" i uniQures periodiska värdepappersdokument, inklusive dess årsredovisning på blankett 10-K som lämnades in till SEC den 27 februari 2023 och dess kvartalsrapport på blankett 10-Q som lämnades in till SEC den 9 maj 2023. Med tanke på dessa risker, osäkerheter och andra faktorer bör du inte förlita dig alltför mycket på dessa framåtriktade uttalanden, och uniQure åtar sig ingen skyldighet att uppdatera dessa framåtriktade uttalanden, även om ny information blir tillgänglig i framtiden.

uniQure Kontakter:

FÖR INVESTERARE:    FÖR MEDIA:
     
Maria E. Cantor
Direkt: 339-970-7536
Mobil: 617-680-9452
m.cantor@uniQure.com
 Chiara Russo
Direkt: 617-306-9137
Mobil: 617-306-9137
c.russo@uniQure.com
 Tom Malone
Direkt: 339-970-7558
Mobil: 339-223-8541
t.malone@uniQure.com

Bilder som åtföljer detta tillkännagivande finns tillgängliga på
https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/b4b22dda-4970-4ea5-bf8e-07bfb2b1faca
https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/e8da9727-930c-46a5-8f09-5b1df481db08


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish