~ Patienter som behandlas med AMT-130 fortsätter att visa tecken på bevarad neurologisk funktion med potentiella dosberoende kliniska fördelar i förhållande till en naturlig historik med matchade inklusionskriterier av sjukdomen ~

~ Genomsnittligt NfL i CSF fortsätter att uppvisa gynnsamma trender med lågdospatienter under baslinjen efter 30 månader och högdospatienter nära baslinjen efter 18 månader ~

~ AMT-130 fortsätter att vara allmänt väl tolererad i båda doserna ~

~ Data stödjer fortsatt klinisk utveckling av AMT-130 och fortsatta regulatoriska interaktioner för att diskutera potentiella strategier för fortsatt utveckling ~

~ Telefonkonferens för investerare och webbsändning idag kl. 8.30 ET ~

LEXINGTON, Mass. och AMSTERDAM, 19 december 2023 (GLOBE NEWSWIRE) - uniQure N.V. (NASDAQ: QURE), ett ledande genterapiföretag som utvecklar omvälvande behandlingar för patienter med stora medicinska behov, tillkännagav idag uppdaterade interimsdata med upp till 30 månaders uppföljning från 39 patienter i de pågående kliniska fas I/II-studierna i USA och Europa med AMT-130 för behandling av Huntingtons sjukdom.

"De kliniska utvärderingarna i de pågående studierna av AMT-130 ser mycket lovande ut och fortsätter att visa sjukdomsstabilitet hos patienter med Huntingtons sjukdom som behandlas med denna engångsadministrerade genterapi, av vilka flera nu har följts i mer än två år", säger Walid Abi-Saab, M.D., medicinsk chef för uniQure. "Vi observerar gynnsamma trender i utvärderingen av motoriska färdigheter, funktionellt oberoende och sammansatta betygspoäng jämfört med en icke-konkurrent kriteriematchad kohort med naturlig historik."  

"Vi är också glada över att se ytterligare minskningar av nivåerna av NfL, ett mått på nedbrytning av nervceller och sjukdomsutveckling, med patienter som fått låga doser under baslinjen vid 30 månaders uppföljning och patienter som fått höga doser nära baslinjen vid 18 månader", fortsatte han. "Det är viktigt att AMT-130 fortsätter att vara allmänt väl tolererat med en hanterbar säkerhetsprofil vid både låga och höga doser. Vi kommer att fortsätta att följa dessa patienter och ser fram emot att inleda regulatoriska interaktioner nästa år."

"Resultaten från dessa fas I/II-studier fortsätter att vara mycket uppmuntrande eftersom de visar positiva trender, potentiellt dosberoende signaler över flera viktiga kliniska och funktionella mått, i kombination med ytterligare minskningar av NfL", säger Edward Wild, Ph.D., FRCP, professor i neurologi vid University College London (UCL) Queen Square Institute of Neurology, konsultneurolog vid National Hospital for Neurology & Neurosurgery och biträdande chef för UCL Huntington's Disease Centre. "Även om det är välkänt att det är komplicerat att analysera och tolka andra biomarkörer vid Huntingtons sjukdom, överensstämmer dessa data från NfL med de kliniska data som tyder på en möjlig stabilitet i sjukdomen och stöder den fortsatta utvecklingen av AMT-130. Patienter med Huntingtons sjukdom har fått utstå en lång och utmanande väntan på sjukdomsmodifierande behandlingsalternativ, och vi välkomnar med entusiasm detta potentiellt viktiga framsteg för denna förödande sjukdom."

Pågående fas I/II-studier av AMT-130 vid Huntingtons sjukdom

I den kliniska fas I/II multicenterstudien av AMT-130 som genomförs i USA har totalt 26 patienter med tidigt manifest Huntingtons sjukdom rekryterats, inklusive en inledande lågdosgrupp med 10 patienter (6 behandlade, 4 kontrollpersoner) med upp till 30 månaders uppföljning och en efterföljande högdosgrupp med 16 patienter (10 behandlade, 6 kontrollpersoner) med upp till 18 månaders uppföljning. Patienterna randomiserades till behandling med AMT-130 eller en imiterad (sham) kirurgi. Den amerikanska studien består av en blindad 12-månaders kärnstudieperiod följt av en oblindad långtidsuppföljning på fem år för behandlade patienter. Fyra av de sex kontrollpatienterna i högdosgruppen övergick till behandling och de återstående två patienterna uppfyllde inte studiens inklusionskriterier.

Den öppna kliniska fas I/II multicenterstudien av AMT-130 som genomförs i Europa och Storbritannien omfattade totalt 13 patienter med samma kriterier för tidig manifestation av Huntingtons sjukdom som den amerikanska studien. Sex patienter behandlades med AMT-130 i den inledande lågdosgruppen och sju patienter behandlades i den efterföljande högdosgruppen.

De kombinerade amerikanska och europeiska data som presenteras i detta pressmeddelande är föremål för ett stoppdatum den 30 september 2023 och inkluderar inte effekt- och biomarkördata från kontrollpatienterna som övergick till behandling.

Uppdaterade preliminära uppgifter

Explorativa effektivitetsdata

Kliniska och funktionella mätningar för behandlade patienter i varje doskohort jämfördes med baslinjemätningar samt med kontrollpatienter (upp till 12 månader) och en icke-konkurrerande kriteriematchad naturlig historiekohort. Den naturliga kohorten utvecklades av uniQure i samarbete med Cure Huntington's Disease Initiative (CHDI) med hjälp av den naturliga TRACK-HD-studien av patienter med tidig Huntingtons sjukdom. Kohorten omfattar 31 patienter som uppfyllde uniQures inklusionskriterier för kliniska prövningar avseende total funktionsförmåga, diagnostisk klassificeringsnivå och minsta striatalvolym.

 • Uppdaterade kliniska data efter 30 månader för lågdosgruppen och 18 månader för högdosgruppen visar fortsatta bevis för potentiell dosberoende klinisk nytta i förhållande till den icke-konkurrerande kriteriematchade naturliga utvecklingen.
 • För patienter som fick den höga dosen var den neurologiska funktionen mätt med cUHDRS och var och en av dess enskilda komponenter bibehållen eller förbättrad vid 18 månader jämfört med baslinjemätningarna före behandlingen.
 • För patienter som fick den låga dosen var den neurologiska funktionen, mätt som Total Motor Score (TMS) och Total Functional Capacity (TFC), bevarad vid 30 månader jämfört med baslinjemätningarna före behandlingen.
 • Jämfört med den förväntade minskningstakten från den naturliga historiska kohorten visade AMT-130 gynnsamma trender i cUHDRS, TFC och TMS.
  • sammansatt enhetlig skattningsskala för Huntingtons sjukdom (cUHDRS): AMT-130 visade en gynnsam skillnad i cUHDRS på 0,39 poäng vid 30 månader och 1,24 poäng vid 18 månader för låg- respektive högdos (baslinjevärden: 14,1 i lågdos och 14,9 i högdos).
  • Total funktionsförmåga (TFC): AMT-130 visade en gynnsam skillnad i TFC på 0,95 poäng vid 30 månader i lågdos och 0,49 poäng vid 18 månader i högdos (baslinjevärden: 11,9 i lågdos och 12,2 i högdos).
  • Total motorisk poäng (TMS): AMT-130 visade en gynnsam skillnad i TMS på 2,80 poäng vid 30 månader i lågdos och 1,70 poäng i högdos vid 18 månader (baslinjevärden: 13,3 i lågdos och 12,1 i högdos).

Biomarkörer och volymetriska bilddata

 • Neurofilamentlättkedja (NfL): Genomsnittligt CSF NfL för kohorten med låg dos förblev under baslinjen till och med månad 30 och var 6,6% under baslinjen. Genomsnittligt CSF NfL för kohorten med hög dos minskade också ytterligare och ligger nära baslinjen vid månad 18. Dessa data tyder på en minskning av neurodegeneration jämfört med en förväntad ökning från baslinjen i CSF NfL baserat på naturalförloppsdata. Som förväntat upplevde alla patienter som behandlades med AMT-130 en övergående ökning av CSF NfL relaterad till det kirurgiska ingreppet som nådde sin topp cirka en månad efter ingreppet och därefter avtog. Dessa övergående ökningar var inte dosberoende.
 • Mutant Huntingtin-protein (mHTT): Eftersom AMT-130 administreras direkt djupt inne i hjärnan, anses farmakodynamiken för mHTT i CSF inte vara väsentligen representativ för mHTT i de riktade hjärnregionerna. Genomsnittliga förändringar i mHTT-nivåer uppmätta i CSF-prover jämfört med baslinjen fortsätter att vara varierande och påverkas av baslinjenivåer nära eller under den nedre gränsen för kvantifiering.
 • Total hjärnvolym: Förändringar i den totala hjärnvolymen hos patienter som behandlats med AMT-130 observerades efter det kirurgiska ingreppet och låg trendmässigt under den naturliga utvecklingen. De volymetriska förändringarna förefaller inte vara kliniskt meningsfulla eller förknippade med långvariga ökningar av neurodegeneration mätt med NfL.

Säkerhet och tolerabilitet

AMT-130 tolererades i allmänhet väl, med en hanterbar säkerhetsprofil vid både den lägre dosen på 6×1012 vektorgenom och den högre dosen på 6×1013 Vektorgenom. De vanligaste biverkningarna i behandlingsgrupperna var relaterade till det kirurgiska ingreppet.

Det förekom fyra allvarliga biverkningar (SAE) som inte var relaterade till AMT-130 (postoperativt delirium, egentlig depression, självmordstankar och epistaxis) i lågdosgruppen, sex orelaterade SAE i högdosgruppen (ryggsmärta, hypotermi, hematom efter proceduren, post-lumbalt punktionsyndrom (n=2), lungemboli), och en SAE (djup ventrombos) i kontrollgruppen. Dessutom inträffade fyra AMT-130-relaterade allvarliga biverkningar i högdosgruppen (inflammation i centrala nervsystemet (n=3) och svår huvudvärk (1) som, retrospektivt, också kunde hänföras till inflammation i centrala nervsystemet.

Patienter med symptomatisk inflammation i centrala nervsystemet förbättrades med glukokortikoidmedicinering. Dessutom har sex högdospatienter fått perioperativa steroider med administrering av AMT-130 för att minska risken för inflammation. 

Nästa steg

Baserat på de lovande resultaten från denna interimanalys förväntar sig uniQure följande nästa steg:

 • uniQure började rekrytera patienter till en tredje kohort för att ytterligare undersöka båda doserna i kombination med perioperativ immunsuppression med fokus på att utvärdera säkerheten på kort sikt. Upp till 12 patienter kommer att behandlas i denna kohort, som alla kommer att få AMT-130 med hjälp av den nuvarande, etablerade stereotaktiska neurokirurgiska leveransproceduren.
 • Under det första kvartalet 2024 planerar uniQure att inleda regulatoriska interaktioner för att diskutera data från USA och Europa och potentiella strategier för den fortsatta utvecklingen av AMT-130.
 • I mitten av 2024 förväntar sig uniQure att presentera ytterligare en klinisk uppdatering från de pågående fas I/II-studierna av AMT-130, inklusive ytterligare uppföljningsdata från de behandlade patienterna i de amerikanska och europeiska studierna.

Information om telefonkonferens och webbsändning för investerare

uniQures ledning kommer att hålla en telefonkonferens och webbsändning för investerare idag, tisdagen den 19 december 2023 kl. 8:30 ET. Evenemanget kommer att webbsändas under rubriken Events & Presentations på uniQures webbplats på https://www.uniqure.com/investors-media/events-presentations, och efter evenemanget kommer en repris att arkiveras i 90 dagar. Intresserade som deltar via telefon måste registrera sig på detta onlineformulär. När du har registrerat dig för uppringningsuppgifter kommer alla telefondeltagare att få ett automatiskt genererat e-postmeddelande med en länk till uppringningsnumret tillsammans med ett personligt PIN-nummer som ska användas för att få tillgång till evenemanget via telefon. Om du ska delta i konferenssamtalet, vänligen ring in 15 minuter före starttiden.

Om det kliniska fas I/II-programmet för AMT-130

Den amerikanska kliniska fas I/II-studien av AMT-130 för behandling av Huntingtons sjukdom undersöker säkerhet, tolerabilitet och effektsignaler hos totalt 26 patienter med tidig manifest Huntingtons sjukdom uppdelade i en lågdosgrupp med 10 patienter följt av en högdosgrupp med 16 patienter; patienterna randomiseras till behandling med AMT-130 eller en imiterad (sham) kirurgi. Multicenterstudien består av en blindad 12-månaders kärnstudieperiod följt av en oblindad långtidsuppföljning under fem år. Totalt 16 patienter i den kliniska studien randomiserades till behandling och fick en engångsadministrering av AMT-130 genom MRI-styrd, konvektionsförstärkt stereotaktisk neurokirurgisk tillförsel direkt i striatum (caudatus och putamen). Ytterligare fyra kontrollpatienter i högdosgruppen övergick till behandling. Ytterligare information finns tillgänglig på www.clinicaltrials.gov (NCT04120493).

Den europeiska, öppna fas Ib/II-studien av AMT-130 omfattade 13 patienter med tidig manifest Huntingtons sjukdom i två dosgrupper: en lågdosgrupp med sex patienter och en högdosgrupp med sju patienter. Tillsammans med den amerikanska studien är den europeiska studien avsedd att fastställa säkerhet, proof of concept och den optimala dosen av AMT-130 för att gå vidare till fas III-utveckling eller till en bekräftande studie om en snabbare registreringsväg är genomförbar. 

AMT-130 är uniQures första kliniska program som fokuserar på CNS med dess egenutvecklade miQURE® plattform.

Om Huntingtons sjukdom

Huntingtons sjukdom är en sällsynt, ärftlig neurodegenerativ sjukdom som leder till motoriska symptom, inklusive chorea, beteendeavvikelser och kognitiv försämring, vilket resulterar i progressiv fysisk och mental försämring. Sjukdomen är ett autosomalt dominant tillstånd med en sjukdomsframkallande CAG-repeat-expansion i den första exon av huntingtingenen som leder till produktion och aggregering av onormalt protein i hjärnan. Trots den tydliga etiologin bakom Huntingtons sjukdom finns det för närvarande inga godkända behandlingar som kan fördröja sjukdomsdebuten eller bromsa sjukdomsförloppet.

Om uniQure

uniQure infriar löftet om genterapi - enskilda behandlingar med potentiellt botande resultat. De senaste godkännandena av uniQures genterapi för hemofili B - en historisk prestation baserad på mer än ett decennium av forskning och klinisk utveckling - utgör en viktig milstolpe inom området genomisk medicin och inleder en ny behandlingsmetod för patienter som lever med hemofili. uniQure utnyttjar nu sin modulära och validerade teknikplattform för att främja en rörledning av patentskyddade genterapier för behandling av patienter med Huntingtons sjukdom, refraktär temporallobsepilepsi, ALS, Fabrys sjukdom och andra allvarliga sjukdomar. www.uniQure.com

uniQure framåtblickande uttalanden

Detta pressmeddelande innehåller framtidsinriktade uttalanden i enlighet med avsnitt 27A i Securities Act från 1933, med ändringar, och avsnitt 21E i Securities Exchange Act från 1934, med ändringar. Alla uttalanden som inte avser historiska fakta är framåtriktade uttalanden, vilket ofta framgår av uttryck som "förutse", "tro", "kunna", "fastställa", "uppskatta", "förvänta", "mål", "avse", "se fram emot", "kan", "planera", "potential", "förutse", "projekt", "söka", "bör", "kommer", "skulle" och liknande uttryck samt de negativa uttrycken för dessa termer. Framåtriktade uttalanden baseras på ledningens uppfattningar och antaganden och på information som är tillgänglig för ledningen endast per dagen för detta pressmeddelande. Exempel på sådana framåtriktade uttalanden inkluderar, men är inte begränsade till, uttalanden om de potentiella kliniska och funktionella effekterna av AMT-130, inklusive som ett viktigt behandlingsalternativ för patienter med Huntingtons sjukdom; företagets planer på att fortsätta den kliniska utvecklingen av AMT-130 och att inleda kontakter med registreringsmyndigheter; potentialen för påskyndade regulatoriska processer; företagets användning av en naturlig kohort som grund för jämförelse av effekten av AMT-130; företagets planer för rekrytering till den tredje kohorten som studerar AMT-130 i kombination med perioperativt immunförsvar; nyttan av mHTT eller NfL i CSF som en effektiv biomarkör; och företagets planer för ytterligare kliniska uppdateringar. uniQures faktiska resultat kan skilja sig väsentligt från de resultat som förväntas i dessa framåtriktade uttalanden av många anledningar. Dessa risker och osäkerhetsfaktorer inkluderar bland annat risker relaterade till bolagets kliniska fas I/ll-studier av AMT-130, inklusive risken att sådana studier inte kommer att kunna visa effektdata som är tillräckliga för att stödja ytterligare klinisk utveckling och risken att interimistiska data från studierna kanske inte kan förutsäga senare dataavläsningar; risker relaterade till bolagets finansiella ställning och aktiekurs, inklusive bolagets förmåga att anskaffa tillräckligt kapital för att stödja ytterligare utveckling av bolagets kliniska program, efter behov och på godtagbara villkor; risker relaterade till bolagets beroende av tredje part för att genomföra, övervaka och kontrollera sina prekliniska studier och kliniska prövningar och för att tillverka komponenter i sin läkemedelsprodukt, inklusive de kliniska prövningarna för AMT-130, och bolagets förmåga att erhålla, upprätthålla och skydda sina immateriella rättigheter. Dessa risker och osäkerhetsfaktorer beskrivs mer utförligt under rubriken "Riskfaktorer" i uniQures periodiska dokument som lämnas in till U.S. Securities & Exchange Commission (SEC), inklusive dess årsredovisning på Form 10-K som lämnades in till SEC den 27 februari 2023, dess kvartalsrapporter på Form 10-Q som lämnades in till SEC den 9 maj 2023, 1 augusti 2023 och 7 november 2023, samt i andra dokument som företaget lämnar in till SEC från tid till annan. Med tanke på dessa risker, osäkerheter och andra faktorer bör du inte förlita dig alltför mycket på dessa framåtblickande uttalanden och, förutom vad som krävs enligt lag, åtar sig uniQure ingen skyldighet att uppdatera dessa framåtblickande uttalanden, även om ny information blir tillgänglig i framtiden.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish